Taktikai Mágnestábla: Taktikai reform az orrunk előtt

Egyre több csapatnál jön képbe az új 3-2-2-3-s taktikai felállás. Nézzünk kicsit a számok mögé!


Kedves Olvasó! Erik Ten Hagtól amíg várjuk a taktikai finomságokat, addig is foglalkozzunk egy új trenddel a 3-2-2-3-s formációval. A top csapatok közül egyre többen alkalmazzák ezt a ,,régi új" felállást, amelyhez hasonlót már az 1920-as években is alkalmaztak. Szerintem nagyon izgalmas, hogy a futball taktikai történelme ismét a szemünk előtt íródik.

A 2000-es évek elején gyakran láttuk a csapatokat a 4-4-2-es felállásban futballozni, míg José Mourinho meg nem érkezett 2004-ben a Chelsea padjára. Ő hozta magával a 4-3-3-as rendszert Angliába. A Portoval nem kis meglepetésre még a Bajnokok Ligáját is sikerült megnyernie ezt a rendszert alkalmazva. A 4-3-3-as felállás a középpályán adott emberelőnyt az akkori Chelsea-nek. A 2000-es évek közepén a nagy csapatokra (Manchester United,  Arsenal) még a 4-4-2-s felállás volt a jellemző. Nem véletlen, hogy a középpályás ember előnnyel Mourinho szinte azonnal sikereket tudott elérni.

 

 

Manapság a csapatok többsége a 4-2-3-1 vagy a 4-3-3-as formáció valamely verzióját használják. A városi rivális padján levő menedzser azonban tavaly támadásépítésben már három belső védőt használt. Gyakorlatilag kirajzolta a 3-2-2-3-s rendszert, amelyet azóta már többen is próbáltak alkalmazni. A mostani 3-2-2-3-s rendszer legnagyobb erőssége szintén, hogy a pálya közepén szeretne emberelőnyt kialakítani. Jelenleg, ahogy említettem, Angliában általában a csapatok olyan taktikai felállást alkalmaznak, amelyben három középpályás szerepel, így a 3-2-2-3-s rendszer egy 4v3-s előnyt enged annak a csapatnak, amely alkalmazza. Hasonló rendszert már az 1920-as években is használtak Angliában, ekkor ezt WM formációnak nevezték el. Ugyanis a játékosokat ha összekötjük, akkor kirajzolódik ez a két betű.

 

 

 

Milyen is ez a 3-2-2-3-s rendszer?

 

Általában három belső védő profilú játékost alkotja a hátsó hármast. Előttük játszik egy (6-os) védekező középpályás szerepkörben, mellé csatlakozik egy inverted full back, azaz egy szélső hátvéd, aki passzolni is jól tud, mert játékügyes. Előttük a középpályán foglal helyett két nyolcas vagy egy nyolcas és egy tízes (irányító) típusú játékos.  A rendszerben a mezőnyjátékosok közül öt felel a védekezésért öt a támadásért, így tartják fenn a tökéletes egyensúlyt.

1. Kontrák elleni védekezés: A három középső védővel az utolsó védvonalban, hatékonyan lehet megakasztani az ellenfél kontratámadásait. Vagy ha nem sikerül megakasztani, akkor is könnyebb a pálya széle irányába terelni, hiszen a pálya közepét megszálltuk.

2. Erős védelmi vonalak: Mivel a labdarúgásban a kapunk a pálya szélének közepén helyezkedik el, ezért érdemes a középső területeket megszállni. Ebben a rendszerben akár öt játékos is tudja védeni a pálya középső részét és ha kell, akkor az ellenfelet a szélre terelni. Nehéz középen áttörni rajtuk.

3. Előny a középpályán: Általában Angliában is az ellenfelek többnyire a 4-3-3 vagy a 4-2-3-1-es formáció változatát használják. A 3-2-2-3-s rendszer azonban a középpályán 4v3-as előnyt képes kialakítani a hagyományosan három középpályással szemben. Így matematikailag máris előnyben lehet a csapatunk, amelyhez ha technikai képzettség is párosul, akkor nagyon nagy fegyvert adtunk a középpályásaink kezébe.

4. Támadó szekció: Általában négy védővel védekeznek a csapatok, így a két támadó középpályás plusz fenyegetést tud adni a legelső hármas mellett. Ha ugyanis mind a kettő támadó középpályásunk támadja az ellenfél védelmi vonalát, akkor könnyen 5v4-es emberelőnyt tudunk kialakítani. Az egyik támadó középpályás ugyanis ha labdát kap, akkor magára vonhatja a figyelmet és megbonthatja az ellenfél utolsó védelmi vonalát azzal, hogy ki kell rá lépjen a védő. Ha ez megtörténik és az utolsó védelmi vonalukban lyuk keletkezik, akkor a résbe a csatár vagy a szélsők is könnyen be tudnak lépni.

5. Alakváltás: Ha a játékosaink kellően rugalmasak a rendszerben, akkor könnyedén tudunk öt védős vagy négy védős rendszerre is átállni, ami a labdaszerzést illeti labdabirtoklás váltás esetén.

 

 

Remélem tetszett ez a kis ismeretterjesztő cikk! Esős hétvége elé nézünk, érdemes megfigyelni a taktikai finomságokat is a mérkőzések alatt a Premier League-ben.


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!