Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Liverpool 0-3

Túl vagytok már a sokkon?


Üdv újra ismét Kedves Sorstársaim!

Elképesztően nehéz vasárnap délutánon vagyunk túl. Ígérem ezúttal a cikk sem lesz hosszú. Nem fogom tudni ugyanis megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Egy-két dolgot fogok érinteni csupán, valamint kíváncsi leszek a véleményetekre.

Aki követi a Taktikai Mágnestáblát a különböző felületeken ( Facebook, Twitter), ő bizonyára olvasta, hogy a félidőben mit írtam ki. Casemiro a hibás vagy a rendszer áldozata lett? Én úgy gondolom, hogy könnyű most a brazil középpályásra mutogatni, viszont ő szerintem csak a problémában a jéghegy csúcsa. Casemiro volt ugyanis az a játékos, akivel a United irányítani szerette volna a mérkőzést. Azt nem mondom, hogy jelenleg nincs nála jobb a világon a saját posztján, de ezen most nem tudunk változtatni. Általánosságban nézve körülbelül így nézett ki a brazil középpályás helyzete mélységi irányítóként.

 

 

Mit látunk a fenti képen? Támadásszervezésben vissza kell lépni a két középhátvéd elé. Ez nálam már egy kérdőjeles taktikai dolog, hiszen így rögtön egy sorral hátrébb kell, hogy focizzon, mint ideális esetben. Ugyanis könnyebb dolga lenne, ha a Liverpool első védelmi vonalát nem neki kellene átpasszolnia, sokkal inkább valamelyik középhátvéd megtudja oldani. Jelen esetben az, hogy a két középhátvéd közül az egyik cipeli a labdát a saját térfélen mélységben van vagy maga Casemiro teszi ezt meg, szerintem mindegy, mert előbbre egyelőre nem vagyunk vele. Akkor nem mindegy, ha nem bízol a két középhátvédedben, hogy tud mélységi passzt passzolni. De mivel mind a kettő játékos ETH embere volt már az Ajaxban is, így bizalmi kérdés nem hiszem, hogy szembe kell, hogy jöjjön ezen a poszton. Megoldási javaslat: Ebben és az ehhez hasonló szituációkban legyen a labda a középhátvédeknél és próbálják meg ők mélységi passzal megjátszani a 6-os és 8-as játékosokat középen.

 

Menjünk tovább a csapatrészben! A két szélső hátvéd teljesen agyatlanul helyezkedik neked (Casemiro szemszöge). Mind a kettő passzárnyékban (mint ahogy a mérkőzés nagy részében így voltak). Az egyik a vonal mellett tud passzárnyékban helyezkedni a másik pedig inverted full backként. Szóval őket, mint opciók, gyorsan kilőttük. Az egyetlen megjátszható embered mélységben Mainoo. Nos ő egy 1v5-s csapdában várja a mélységi passzt. Ezt a számháborút biztosan elvesztettük középen. A United maradék játékosai mindkét védelmi vonal mögött helyezkednek el, ráadásul a csapat a mérkőzés nagy részében elképesztő hosszú volt. Nem ideális, mondanom sem kell. Csoda, hogy annyi labda elakadt? Dehogy csoda! Mit jelent, hogy túl hosszú egy csapat? Megnő a labda útvonala egyik helyről a másikra, ráadásul nagyobb esély van rá, hogy valaki a passzsávba helyezkedik és elveszi azt, mielőtt a címzetthez érne.

 

Oké, jogos! Nem mindig volt Casemiro ennyire mélyen! Akkor mi történt? Nézzük!

 

 

Casemiro és Mainoo sajnos ismét szervezetlenül passzárnyékban állnak. Mehet az ívelés a szélső hátvéd irányába (olyan 3-4 felívelés biztosan az első két sorban landolt). Miért baj ez? Hosszú a labda útja, ráadásul nem földön, hanem levegőben érkezik, ezáltal több időt vesz igénybe az átvétel. Aki lövi, neki is sokkal nehezebb a feladata, hiszen ki kell számolni az ívet és az erősséget is. Hiszen ha túl gyenge, akkor biztosan rövid lesz és az ellenfél játékosánál köt ki, ha túl erős, akkor több időbe fog telni a megszelídítése és az ellenfélnek több ideje lesz odaérni. Így szinte azonnal a szélső hátvéd nyakára tud zuhanni bármelyik játékos az ellenfélből.

 

Egyedül akkor volt esélye a Unitednek átjátszani a Liverpool letámadását, amikor a játékosok nem statikusan helyezkedtek, sokkal inkább kimozogtak az ellenfél passzárnyékából. Sőt, Onana is nagy segítség lenne, hiszen nagyon jó lábbal, de sajnos meg kellene tanulni őt használni. 

 

 

Bár ha valaki azt gondolja, hogy nincs igazam, elfogadom. De nézzük meg, hogy merre tart a világ. A De Zerbi féle Marseille-nél, ahol egykori akadémistánk, Greenwood szárnyal éppen, tekintsük meg, hogy ők, hogy használják a kapust a labdakihozataloknál. Természetesen ezzel most nem azt akarom mondani, hogy De Zerbit kell idehozni félre ne értse senki, de igenis a világfutball fejlődik és ez a jövő! Ha valaki betudja vonni a kapust még inkább a labdajátékba, akkor igenis egy hasznos emberrel több lehet a pályán. Vagy a nagyon távoli jövőt nézve, akár egy embert meg is tud majd spórolni a védelemből. Mint ahogy nem véletlen, hogy a taktikailag igenis top csapatok már nem a 4-2-3-1-ben hisznek, sokkal inkább a 3-2-4-1-ben ami a támadásépítéseket illeti! 

 

 

Természetesen nagyon nehéz most bármit is írni. Nem akar az ember túl negatív lenni, de Erik már itt van egy ideje, Slot pedig csak most érkezett meg a Liverpoolhoz. Vajon a mutatott játék képe is ezt mutatja? Ne felejtsük el, hogy már nyáron is befűzte a holland kolléga egyszer az oktatófilmet, akkor is 0-3 lett. Ez két meccs volt eddig az ETH - Slot, ManUtd - Pool párharcban, eddig 0-6 az állás! Ja, és még az Anfielden nem is jártunk! Van-e visszaút Erik számára? Ezen a kérdésen töprengek vasárnap délután óta. Ezt most nagyon nehezen tudom megemészteni amit láttunk. Totális csőd és még csak a 3. forduló van.

 

Tegnapi nap passztérképe az átlagos pozíciókkal kombinálva

 

Minél világosabb egy nyíl, annál több passz volt abban az irányban. A United játékosoknál szembetűnő, hogy az oldalpasszoknál vannak világos nyilak, míg a Liverpoolnál találunk mélységi passzt is jó párat. 

 


Természetesen elfogadom mindenkinek a véleményét, nem hergelni szeretnék senkit. Azonban ez a sokadik olyan produkció volt, ami nekem nagyon rendszerszintű problémára utal. Én azt tanultam, legyél utánpótlás vagy felnőtt edző, mindig olyan rendszerben kell gondolkoznod, ami feljavítja a játékosaid pozitív tulajdonságait és elrejti a negatívakat. Szóval én azt kérdezném csak, hogy ez most egy olyan rendszer?

 

Gól előtti pillanat, Casemiro elpasszolt labdája. A bal oldal teljesen le van zárva, gyakorlatilag látszik, hogy esélytelen Dalot-t földön megjátszani. Amiért elő lehet venni Casemirot, a döntés maga, amit meghozott. A képen látszik, hogy a jobb oldalon Mazraoui teljesen szabad, ha elé teszi a labdát, van előtte terület bőven. Azonban aki nézte a mérkőzést, ő látta, hogy nagyon sokszor próbálta a csapat a Casemiro - Dalot passzt erőltetni. Egyébként középen ismét nincs neki lehetősége passzolni. A rossz döntésért, a második gól előtti lassú cselekedetért, azért, hogy elnyomták és eladta a labdát, ismét nem tudom felmenteni, ez egyértelmű. Azonban a rendszer is legalább ennyire szenved, nem csak a benne levő játékosok. Az nem létezik, hogy ennyi klasszis játékos szenvedjen saját magától.

 

 

Azt szerettem volna megmutatni mindenki számára, hogy legalább akkora taktikai hiba is volt ez a tegnapi mérkőzés, mint amekkora Casemiro felelőtlensége az egyes szituációkban. Az alapvető probléma a United játékával, viszont teljesen más. Visszajött az, ami tavaly is nagyon sokszor előfordult. Elképesztően hosszú a csapat. A vonalak közötti távolságok óriásiak, ami nem segít abban, hogy a labda útja rövid és zökkenőmentes legyen. A szélső védők eszetlenül fel vannak tolva a labdakihozataloknál. Gyakorlatilag két játékost csak a rossz helyezkedés miatt már elveszít a csapat. Hatos posztnál nincs tovább a csapat játéka általában. Addig is örülünk, ha el tudjuk juttatni a labdát. Szóval van min ügyködni a válogatott szünet alatt, gyanítom viszont, hogy ha több, mint két év alatt nem sikerült ezeket a problémákat megoldani, akkor két hét is kevés lesz rá! 

Bízzunk a szebb folytatásban! Nektek mi a véleményetek? Csak én látom ennyire negatívan ezt a sztorit vagy nálatok még tart a türelem a holland edző irányába?

 

Azt már mindenesetre tudjuk, hogy a menedzserünk nem Harry Potter. Pedig ahogy elkezdtük a szezont, itt komoly változásoknak kell bekövetkeznie, ráadásul varázsütésre...

 

 

 

Források:

https://www.facebook.com/maspossession/videos/487669587551020

https://x.com/markstatsbot/status/1830289296538100063/photo/2

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!