Játékosmustra a Unitednél - II. rész: Leny Yoro

A vérbeli United szurkolóknak nem kell bemutatni a tavaly átélt kínokat. Hosszú a lista, de a legbosszantóbb dolog talán az lehet, hogy temérdek gólt kapott szeretett csapatunk a teljes szezon során. Lehet boncolgatni az okokat, lehet keresni a hibát a védelemben, illetve a középpályásainkban, a komplett védekezési szisztémában vagy a rengeteg sérülésben. Valószínűleg mindegyik felsorolt területen találnánk kivetni valót. Első lépésként dicsőség felé vezető úton a szakmai vezetés úgy vélekedhetett, hogy a Unitednek egy fiatal, tehetséges és stabil belső védőre van szüksége, akire hosszú távon építhet a csapat és az éppen aktuális menedzser. Ő lenne Leny Yoro.


Leny Yoro

 

Született: 2005. November 13., Párizs külvárosa - Franciaország (18 éves)

Magasság: 190 cm

Pozíció: Belső védő, jobb lábas

Szülei: francia származású anya és elefántcsontparti apa

 

 

Gyors életrajzi áttekintés

 

5 éves korában kezdett futballozni az Alfortville csapatánál, majd a Lille körzetébe tartozó Villeneuve-d'Ascq csapatához igazolt. 2017-ben került a Lille akadémiájára, ahova középpályásként érkezett. Ott egy korosztályos mérkőzésen védőként kellett játszania, azonban olyan teljesítményt nyújtott, ami később megváltoztatta az egész karrierjét, hiszen a továbbiakban védőként számítottak rá.

Eközben a francia utánpótlás válogatottak mindegyikében játszott, ugyan nem sokat, hiszen 18 évesen már az U21-es csapatban is négyszer ölthette magára a gallok mezét.

Paolo Fonseca kezei alatt bontogatta szárnyait a felnőtt futballban: 16 évesen, 2022. májusában mutatkozott be a Lille OSC csapatában. Az edzője és az akadémia vezetője is minden alkalommal elismerően nyilatkozott róla: nem csak a korához viszonyított érettsége, a technikai képzettsége, de a tanulási és alkalmazkodási képessége is kiemelkedőnek számított és számít a mai napig.

 

 

A következő szezonban állandó kerettagként 769 percet játszott a bajnokságban, majd az igazi áttörés a 2023/24-es idényben jött, amikor a Lille alapemberévé vált, hiszen közel 2700 percet játszott jobb oldali belső védőként a Ligue 1-ben.

A liga harmadik legjobb védelmeként 34 gólt kaptak 34 meccsen, egyénileg pedig elmondható volt róla, hogy a védőket vizsgálva a legtöbb statisztikai mutatóban (pl. passzhatékonyság, szerelési hatékonyság, progresszív passzok és labdavezetések száma, stb...) top szintet hozott, minek következtében nem csak a Ligue 1 szezon csapatába jelölték, de a legjobb fiatal játékos címére is. Így talált rá a Manchester United, de a legkomolyabb kérők között volt a Real Madrid, a Liverpool vagy a Chelsea is.

 

De miért is gondolta azt elsősorban Omar Berrada, hogy ő lesz az INEOS-korszak első, nagy „státusz igazolása”?  

 

Véleményem szerint attól érdemes eltekintenünk, hogy a tavalyi évben tapasztalt védekezési hiányosságok legfőbb oka(i) a kompaktságunk hiánya és/vagy a középpályás védekezés minősége lehetett. Így ezen cikk keretein belül könnyebben korlátozhatjuk magunkat a védőink vizsgálatára.

 

Nagyon tanulságos számadatként szolgál, hogy a tavalyi Premier League idényben a United összesen 15-féle különböző védőpárossal állt fel, melyből Johnny Evans és Raphael Varane kezdett a legtöbbször együtt, méghozzá 6 alkalommal. Míg mi összesen 58-szor kapituláltunk, eközben az Arsenal, a liga legsikeresebb védelme 34-ből 34 mérkőzésen kivétel nélkül Saliba – Gabriel duóval operált, míg összesen 29 gólt kaptak. A különbség zongorázható.

 

De vajon megtalálta-e a United a saját Saliba-ját? Ugyan az alkata miatt Yoro-t sokan inkább Varane-hoz hasonlítják, mégis sok apró dologban különbözhetnek a francia honfitársak. Nézzük, hogy mit is hozhat valójában a United játékába:

 

1. Kiválóan passzol. A tavalyi szezonban a 92,1 %-os passzpontossága a Ligue 1-ben a negyedik legjobb volt a védőket vizsgálva még úgy is, hogy a hosszú indításoknál (27 métert meghaladóknál) viszonylag magas kockázatot vállalt (193-ból csak 124 volt sikeres). 68 regisztrált progresszív passza védőként kiemelkedő, ezért reménykedhetünk benne, hogy a földön történő támadásépítésekben Yoro többet adhat nekünk, mint a jelenlegi keret tagjai.

 

Kulcsfontosságú lenne a csapat eredményességében a pontos labdakihozatalokban való fejlődés, hiszen a tavaly tapasztalt, kapustól érkező felívelések pontatlanságát az ellenfél rengeteg alkalommal kegyetlenül kihasználta. A második labdákat összegyűjtve, a rendezetlen középpályára tempósan rávezetve temérdek helyzetet tudtak kialakítani ellenünk, nem is beszélve a kapott gólokról.

 

2. Nem csak jól passzol, de bátran lép játékba labdavezetéseivel: a tavalyi francia első osztályú meccseket figyelembevéve 250(!) öt méternél hosszabb távú labdacipelést regisztráltak nála. Az esetlegesen betömörülő védelmek bontásában ez nagy segítség lehet.

 

 

3. A földön vívott párharcokat tekintve 69,4 %-os szerelési sikerességi mutatóval csak 6 középhátvéd volt hatékonyabb nála. Tette mindezt úgy, hogy a 90 percre vetítve átlagosan 0,7 szabálytalanságot követett el. Ez a számadat a legalacsonyabb a védők között a ligában. Mondanom sem kell, hogy mennyire fontos egy magas védelmi vonallal játszó csapatban az olyan középhátvéd, aki gyors és jól helyezkedik, ugyanakkor magas százalékban sikeres szereléseket tud bemutatni, és emellé keveset szabálytalankodik.

 

 

4. Korábbi trénerei is alátámasztják azt, hogy fizikálisan még sokat kell fejlődnie, ugyanakkor viszonylag keveset volt sérült felnőtt karrierje során. Elméletileg. A tavalyi szezont végigjátszotta két meccs kivételével, amelyeken egy izomsérülés miatt nem állt Fonseca rendelkezésére. Hátránya lehet, hogy az adatok alapján a fejpárbajokban sem a legerősebb, márpedig a Premier League-ben ezt nagyon fontosnak gondoljuk.

 

Úgy gondolom, hogy Yoro a modern védők mintapéldánya lehet, akik inkább labdaügyesek és technikásnak, mintsem olyan fizikális szörnyetegek, akik egy szerelésnél felrúgják a labdával együtt a csatárt is a lelátóra.

Egy ilyen fiatal tehetség esetében nem lehetünk biztosak abban, hogy képes lesz-e felnőni a rá szabott feladatokhoz és teljesíteni azon a szinten, amit a szakmai stáb, a közvélemény és a világ futballja elvár tőle.

Egy biztos: az INEOS és a United nyíltan vállalta azt a kockázatot, ami vele járhat. Az aktuális pénzügyi feltételek mellett viszonylag sokat is fizettek érte, ami azt mutatja, hogy eléggé bíznak is benne.

Jelen pillanatban a legjobb dolog, amit Manchester United szurkolóként tehetünk, hogy elhisszük az INEOS-nak, hogy az, amit ők cselekednek, az jó. Higgyünk nekik és hadd tegyék, amit tenniük kell. Előbb-utóbb csak lesz eredménye.

 

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Leny_Yoro

https://www.goal.com/en/lists/leny-yoro-europes-best-sign-lille-new-william-saliba/blt87598d5c933102c5#cs3897178d74facd4a

https://theanalyst.com/eu/2024/07/leny-yoro-why-man-utd-wanted-him/

https://fbref.com/en/players/6763f716/Leny-Yoro

 

 

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!