Taktikai Mágnestábla: 4 dolog, ami szemet szúrt a Community Shielden

Lejátszotta a városi rivális elleni első idei tétmérkőzését szeretett csapatunk. Nézzük meg milyen tanulságokat tudunk levonni belőle.


Hétvégén játszották az angol bajnoki szezon hivatalos idénynyitó mérkőzését, a Community Shieldet. Aki olvasta korábban a "Kezdődik a szezon" beharangozót, láthatott pár ismerős jelenetet a pályán. A United nem csak, hogy végig egyenrangú ellenfele volt a Citynek, vezetett is ellene. A végén azonban kiénekelték a szájából a sajtot. Ennek ellenére azt gondolom, hogy erre a teljesítményre lehet alapozni. Volt azonban 4 kulcs dolog vagy gondolat, amiről mindenképp érdemes egy kicsit beszélni. Mielőtt elkezdenéd elolvasni a cikket, kérlek győződj meg róla, hogy a Taktikai Mágnestábla Facebook és Instagram oldalát is bekövetted már. Ha nem, akkor mielőtt tovább olvasnád a cikket, mindenképp kövess be ott is. :)

 

 

1. Nem nagyon van befejező játékosunk

 

Sajnos tavaly nagyon kevés gólt szerzett a United, amelynek több oka is van természetesen. Nem lehet csak egy emberre vagy a rendszer egy elemére ráfogni az egész balhét. Azonban a Community Shield is már egy visszatükröződése lehet az idei szezon egyik nagy kérdésének. Ki fog itt minimum 20 gólt szerezni? Zirkzeeről írtam korábban, kielemezve a tavalyi szezonját az európai sztárcsatárokkal összevetve. Az ő profilja egy nagyon mozgékony kiszámíthatatlan játékos, azonban az eddigi rekordja 16 gól volt egy bajnoki szezonon belül. Ráadásul a helyzeteit pazarolta a tavalyi évben is. Hojlund alapesetben egyértelműen a megoldás kategóriába kerül, róla is írtam a szezon beharangozó cikkben, hogy vele az a probléma, hogy nagyon keveset próbálkozott tavaly. A lövéseinek 50%-a kaput talált, azonban meccsenként nem érte el a 2 lövést átlagban, ami viszont nagyon kevés. Szóval vagy a csapatjátékot fogjuk a dánra szabni, vagy Zirkzeenek kellene feljavulni a lövés hatékonyságot illetően. Az alsó képen látható Hojlund a lövéseinek közel 53%-a talált kaput, míg Zirkzeenél ugyanez a mutató 38%.

 

 

Természetesen ott vannak opciónak a szélsőink Garnacho - Rashford - Amad - Antony. Sajnos Marcus Rashford formája visszaesett, már a tavalyi szezonban is nagyon kevés gólt szerzett, még önmagához képest is. Nagyon nagy feltámadás kellene tőle, hogy eljusson 15-20 gólig. A Community Shielden elrontott helyzete biztos nem az önbizalom építés kategóriába esett. Szurkolok Rashfordnak, megérdemelné, hogy végre egy olyan szezonja legyen, amelyben a pályán történt dolgok pozitív irányba viszik még mindig a karrierjét. Ráadásul most nagyon úgy érzem, hogy egy jó formában lévő Rashfordra nagy szüksége lesz a csapatnak ebben a szezonban. Kiben lesz idén 15-20 gól?

 

 

Garnachora nagy felelősség fog hárulni, főleg ha sem a két csatárunk (Hojlund , Zirkzee) sem Rashford nem fog formába lendülni. Rajtuk kívül ugyanis még a csapat mindenese, Bruno Fernandes képes arra, hogy tolja a csapat szekerét góllövést illetően is. Amadtól körülbelül 5-10 gólt várok, ami már így is nagyon szép teljesítmény lenne. Antonytól pedig már magam sem tudom, hogy mit lehet várni úgy összességében, remélem meglep idén. Garnachora nagyon kíváncsi leszek, hogy mire lesz képes ebben a szezonban. Tavaly 7 gólig jutott, csak úgy mint Rashford. Idén jó lenne. ha egymás között ismét ,,versenyeznének", de mondjuk minimum 15 gólig eljutnak mind a ketten.

 

 

2. Bruno Fernandes a mindenes

Bruno Fernandes lassan olyan lesz a United csapatában, mint megyei klubokban a szertáros, mindent ő csinál. A tavalyi évben a házi gólkirályi címet is elhozta a Premier League-ben, idén pedig már láthattuk őt a Community Shielden csatárposzton is feltűnni. Mount játszott mellette-mögötte, Fernandes pedig gyakran a United legelső embere volt. A Whoscored.com oldalán látható játékos térkép, ami az átlagos pozíciókat mutatja meg, tisztán kirajzolja, hogy ezúttal valóban a portugál irányító volt a United csatára. Tavaly láttuk őt már középhátvéd poszton, idén pedig úgy néz ki, hogy akár csatárként is többször feltűnhet.

 

 

Bruno Fernandes mérkőzésterhelésével azonban már a Unitednek és nekünk is kell foglalkoznunk. A Vörös Ördögökre amúgy is jellemző sajnos, hogy előbb-utóbb minden játékosát utoléri valami sérülés. Fernandes azonban (valami csoda folytán ) az elmúlt években megúszta ezeket a dolgokat. Számomra azonban egyfajta ketyegő bomba már az ő személye, amit nem negatívumként, pusztán tényként írok vele kapcsolatban. Mert a csapatjátékot tekintve messze a legkreatívabb játékosunk és az égiek óvjanak attól, hogy kidőljön huzamosabb időre. Onnantól kezdve ugyanis nagyon nehéz lenne megoldani a pótlását, amit Mount vagy meg tudna ugrani vagy nem. 

Mindenesetre nézzük meg Fernandes mérkőzés terhelését, csak a Unitedben az utolsó 4 szezonban. Emlékeztetnék mindenkit, hogy ezekben a számokban a portugál válogatottal játszott percek és mérkőzések nincsenek bent.

 

 

2020/21: (6+3+3+37+9) = 58 tétmérkőzés 

2021/22: (1+2+7+36) = 46 tétmérkőzés

2022/23: (5+11+37+6) = 59 tétmérkőzés

2023/24: (1+6+35+6)= 48 tétmérkőzés

 

Nyilván itt a szezon terhelés, az attól is függ, hogy melyik évben 1-1 kupában a United meddig menetelt. Egyébként a portugál válogatottban 2017 novemberében debütált és azóta 71 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatában. A gond csak az Fernandessel, hogy most már ő is 29 éves, és nála sokkal fiatalabb játékosokat is megevett már ez a nagy mérkőzés terhelés. Ráadásul az idei szezon az ultra hosszú lesz, hiszen az Európa-ligában is minimum 8, de ha nem sikerül az első nyolcban lenni, akkor máris 10 mérkőzéssel lehet majd a legjobb 16 közé jutni, az eddigi 6 helyett. Nagyon bízom benne, hogy ezzel nem az ördögöt festem fel a falra, mert Fernandes egyértelműen kulcsjátékosa a Unitednek, valahogy pedig rotálni is kellene őt ebben az idényben. Mount erre alkalmas lehet, de nehéz a csapatkapitányodat pótolni. Mindenesetre a Citynek rúgott egy hatalmas gólt, kár, hogy lesről indult előtte.

 

 

 

3. Labdakihozatalok 

 

Még mindig dadog a labdakihozataloknál a gépezet. Onana hátul nagyon vakmerő és laza, azonban sokszor érzem azt, hogy a körülötte futballozó játékosokat ez inkább bestresszeli, mint megnyugtatná. Az első félidőben talán a leglátványosabb jelenet akkor volt labdakihozatal után, amikor Martinez némileg tanácstalanul egy ,,támadáson" belül kétszer is eladta a labdát.

 

 

Mindenesetre túlzás lenne azt állítani, hogy a United már tökéletesen megszervezte a labdakihozatalait erre a szezonra. A két szélső hátvéd közül Dalot járkált inkább fel a támadásokhoz, míg Martinez a másik kettő belső védő mellé húzódott. Azonban Martinez rengetegszer lépett be második hatosnak is a pálya közepére. 

 

 

Gyakorlatilag így szerette volna a United kijátszani Haalandot és egy plusz játékossal feltölteni a pálya közepét. Ez azonban rengeteg veszélyt is hoz magával. Nézzük csak meg a felső képen a Maguire - Evans párost, hogy a két középhátvéd között mekkora távolság van. A Maguire - Evans - Martinez hátsó hármas gyakorlatilag Onanaval kiegészülve egy 4v3-as játékszituációt tud alkotni, azonban egy esetleges labdavesztés óriási kockázatot rejt magában.

 

 

Ez a hatos rotáció egészen addig működött, amíg a City le nem olvasta, és Doku / Bobb / McAtee nem kezdte el letámadni a United középhátvédjeit. Így ugyanis a United hatos játékosa nem elég, hogy a saját kapujával szemben helyezkedett el, sokszor még folytatni sem tudta a játékot. Ezek után Onana is már bátrabban hozta előre a labdát és a United igyekezett őt mélységi irányítóként használni, teljesen kinyitva a teret számára. Látszik, hogy Ten Hag mit szeretne elérni Onana szerepével, az ellenfeleket szeretné az egyik irányba elcsúsztatni, míg a másik oldalt ezáltal teljesen megnyitni. Azonban még lesz mit gyakorolni ezen a figurán. Kíváncsian várom a hétvégén, milyen formában adják majd elő a srácok. Az egyértelműen látszik, amit már a nyári túra alatt is láthattunk, hogy az egyik szélső védő a pálya közepe felé fog húzódni, plusz passzopciót nyújtva a társaknak.

 

 

Az elv annál is inkább kiolvasható, hiszen amikor Martinez lépett vissza a bal oldali középhátvéd pozícióba, akkor még Evans is többször belépett az inverted fullback szerepébe.

 

 

 

4. Még mindig az átmenetekben vagyunk a legjobbak

 

Bizony ez az állítás megállja a helyét a Community Shield után is. A United elképesztő sebességgel rendelkező játékosokkal rendelkezik, akik alig várják, hogy labdaszerzés után az ellenfél kapujának irányába indulhassanak. Nem véletlen, hogy Garnacho vezető gólja is gyakorlatilag a United térfelén megszerzett labdával indult. Egyébként én eltudom fogadni, hogy a mi csapatunk az átmenetekben borzasztóan erős, de mi lesz a kis csapatok ellen? Akik még idegenben is beássák sokszor magukat a saját térfelükre és velük szemben bizony kezdeményezni kellene. A mérkőzés két legveszélyesebb jelenete, amit a United összehozott a City ellen, mind a kettő egy kontratámadás volt. Garnacho vezető gólja és Rashford kapufája. Gyakorlatilag a futball ezen elemében senki sem jobb a Unitednál. Nézzük meg Garnacho gólját még egyszer.

 

Nagyon kíváncsian várom, hogy a játék többi elemében tudunk-e előre lépni a szezon során. Mindenesetre pénteken a Fulham elleni hazai bajnokival megnyitjuk a 2024/25-s Premier Leaguet. 

 

Köszönöm szépen, hogy elolvastad! Remélem tetszett a cikk, a komment szekcióban ha van kérdésetek, akkor nyugodtan tegyétek fel. Kérlek ezúttal az átigazolási pletykákkal ne ennek a cikknek a komment szekcióját terheljétek, hogy aki valóban szeretne kérdezni, ő választ is kapjon tőlem. :) Ezenfelül a Taktikai Mágnestábla Facebook és Instagram oldalán megtaláljátok a Fantasy játék kódját, amellyel tudtok csatlakozni. 

 

Források:

 

https://www.independent.co.uk/sport/football/community-shield-man-utd-ten-hag-man-city-b2593644.html

https://www.eredmenyek.com/csapat/manchester-united/ppjDR086/

https://www.whoscored.com/Matches/1815807/MatchReport/England-Community-Shield-2023-2024-Manchester-City-Manchester-United

https://www.youtube.com/watch?v=jDrkZaJzOXw

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!