Taktikai Mágnestábla: Kezdődik a szezon

Kedves Olvasó! Örülök, hogy újra a rovatot olvasod, igyekszem a 2024/25-s szezonban is sok érdekességet hozni számodra. Tartsd meg a jó szokásod, és oszd meg másokkal is a cikket! :)


Rögtön egy újítással kezdünk

 

Üdvözlök újra mindenkit itt a ManUtdFanatics.hu - Taktikai Mágnestábla rovatában. Az elmúlt évben kevés cikk született, ennek az egyik nyomós oka az volt, hogy ismét sikerült egy magasabb edzői licenszre felvételt nyernem. Az egy éves tanfolyam alatt a szabadidőm nagyon elfogyott sajnos, ezért kevés energiám maradt a rovatra. Azonban itt az új szezon, így én is visszatérek a billentyűzet mögé. Azért, hogy lássátok az elköteleződésem hoztam nektek rögtön két újítást. Létrejött a Taktikai Mágnestábla Facebook és Instagram oldala, ahol ettől a szezontól kezdődően sok érdekességet szeretnék a cikkeken kívül is megosztani veletek. Terveim szerint a fantasy világára is több figyelmet fogok szentelni és időszakosan beszámolni az állásról, valamint az éppen formába lendült játékosokról. Így arra buzdítok mindenkit, hogy kövesse be a Taktikai Mágnestábla oldalát Facebookon és Instagramon is. Az oldal nem rég indult, megtaláljátok rajt a legutolsó Podcast adásunkat, amit már a héten publikáltunk.

 

 

Taktikai Mágnestábla Elérhetőségek:

 

Facebook

 

Instagram

 

A Fantasy játékról és csatlakozásról egy korábbi cikkemben olvashattok.
 

 

 

Indul a szezon

 

Remélem már sikerült mindenkinek megemésztenie az elmúlt év hullámvasútját. Nyugodtan lehet így hívni, hiszen a bajnokságban elért 8. hely, valamint a Bajnokok Ligájában a csoportban való elvérzés, túl sok örömmámorral nem szolgált az elmúlt szezonban. Nekem is, ha visszagondolok, akkor két nagyon kedves emlékem van, az egyik az FA-kupában, ahogy az Old Traffordon kiejtették a Liverpoolt, a másik szintén az FA-kupához kapcsolódik, nem lehet más, mint a döntő. Szombaton ismét a Wembley-be látogat kedvenc csapatunk és jó lenne megint borsot törni a városi rivális orra alá. Nagyon jól jönne egy esetleges siker a City ellen, hogy megfelelő önbizalomlökettel vágjunk neki a bajnokságnak. 

A felkészülési időszak nagyon felemásra sikeredett, köszönhetően az Európa-bajnokságnak és Copa Americának, hiszen sok játékosunk volt érintett. Éppen ezért zömében fiatalokkal vágott neki Erik mester a nyári felkészülési szezonnak. Az eredményekből talán messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, 5 mérkőzést játszottunk, 3 vereség és 2 győzelem a mérleg. Rengeteg játékos kapott lehetőséget a holland mestertől, úgy néz ki, hogy Amass és Collyer tündöklése adhat reményt a szurkolóknak ezúttal. Hozzá vagyunk már szokva, hogy minden évben felfedeznek egy gyémántot az utánpótlásban. Elég csak az utóbbi években Garnachora vagy Mainoora gondolni. 

 

 

Pár dolog amit az Amerikai túrán láttunk a csapattól

1. Sérülések:

Titkon abban reménykedtünk, hogy a tavalyi év balszerencse sorozatát május végén lezártuk, már ami a sérüléseket illeti. Azonban az USA tour nem kezdődött jól, ugyanis hamar kidőlt Hojlund és Yoro is. Utóbbi ráadásul a nagy reményekkel szerződtetett fiatal középhátvédünk, akinek így jelen állás szerint novemberig csak a VIP páholy fog jutni az Old Traffordon. Hojlund már mondhatni olcsóbban megúszta, hiszen ,,csak" szeptemberig kell nélkülözni a mostani számítások szerint. Aztán következett Antony és Rashford kisebb sérülése is, ami szerencsére nem okozott több hónapos kihagyást egyik játékosnál sem. Az a tény azonban mindenképp érdekes, hogy ennyi játékos hogyan tud kidőlni egy csapatból? Azt gondolom, hogy ez már több, mint szerencsétlenség és bizony minél hamarabb meg kellene találni a sérülések okait, mert ebben a zsúfolt szezonban kulcskérdés lesz, hogy a keret egészséges tudjon maradni. 

 

 

2. Kihasználatlan helyzetek tömkelege, ki fog itt gólt rúgni?

Az amerikai túra során nekem az volt több esetben is az érzésem (főleg az Arsenal és a Liverpool ellen), hogy odaérünk a kapu elé, azonban valahogy a góllövés nincs megoldva. Az elmúlt szezonban tudjuk, hogy mennyire kevés gólt szerzett a United a bajnokságban. Számszerűleg 38 mérkőzésen 57 gólt tudtak berámolni az ellenfelek kapujába, míg azért a nagy riválisok minimum 74 gólig jutottak a 2023/24-es szezon során. A Premier League hivatalos statisztikája alapján a top 10 kapura lövést eleresztő játékosok közé csupán Garnacho fért be, aki kereken 100 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Premier League-ben ki szerezte a legtöbb gólt, akkor meglepő tényeket találunk.

 

 

Ha pusztán statisztikai alapon közelítjük meg a dolgot, akkor kiolvashatjuk, hogy Fernandes és Hojlund lett a házi gólkirály a bajnokságban 10-10 rúgott góllal. Fernandesnek 95 lövés kellett a 10 gólhoz, míg Rasmus Hojlund mindösszesen 38 alkalommal próbálkozott és ebből tudott szintén 10 gólt összekaparni. Ha az ,,Sh90" oszlopot nézzük, akkor valóban látható, hogy Hojlundnak 1,55 mérkőzés/lövés átlaga van, azaz lefordítva mérkőzésenként 2 alkalommal sem próbálkozott, míg Garnacho 3,46-t tud hozni ugyanebben a számban. Természetesen ez nem (csak) Hojlund hibája, azonban szembetűnő, hogy kevés alkalommal tudott próbálkozni. Az ellenfelek kitudták őt iktatni a United játékából és a társak sem találták meg a dánt használható labdákkal. Fernandes neve mellett az ,,xA" oszlopban virít, hogy 13 gólpasszig is juthatott volna, azonban csak 8 gólpasszt tudott jegyezni. Ez az adat már arról árulkodik, hogy azért ő minőségben megteremtette a helyzeteket, azonban a gól többnyire elmaradt. 

 

De mi lehet a válasz? Vagy inkább KI lehet a válasz?

Nos, igazoltunk egy mozgékony csatárt a nyáron, mégpedig a Bologna csapatából (egy újabb holland a keretben) Zirkzee személyében. Nagyon bízom benne, hogy megoldást fog jelenteni a problémánkra és egy igazi gólgyáros játékos csatlakozott a kerethez. Ahhoz, hogy eltudjuk helyezni a helyét a futball táplálékláncában, vessük össze az adatait az előző szezonból Európa legjobbjaival szemben.

 

 

A fenti képet vizsgálva láthatjuk, hogy xG-ben és a nem tizenegyes gólokban Hojlund alatt teljesített tavaly, míg a lövéseknél Hojlundhoz képest jobban pazarol, hiszen csupán a lövései 38%-a talált kaput, míg a dán csatár 50% felett tudja ugyanazt a mutatót.

 

 

Amiben viszont kiemelkedő a holland az az összjáték és a passz statisztikái. Ő egy sokkal mozgékonyabb játékos, mint Hojlund. A Bolognaban legtöbbször hamis kilencest játszott, nem klasszikus csatárt. A saját elmondása szerint ő nem 9-es és nem 10-es, inkább 9,5-esre lőné be magát. 23 éves és a piaci értéke jelenleg 50 millió euró a Transfermarkt szerint. Ha belegondolunk, hogy van egy Fernandesünk aki rendkívül kreatív, a széleken rendelkezünk Rashford / Garnacho /Amad / Antony négyessel, akkor akár nagyszerű partnere is lehet az amúgy is mozgékony United játékosoknak a tizenhatos előtt a holland.

 

135c32ba-fe86-4e44-89c6-897e55c48ecc


 

Zirkzee nagyon jeleskedett még az ellenfél kapuja előtti helyzetek kialakításában. Ami megint azt mutatja, hogy a United játékosokkal akár nagyon is jól érezheti magát a pályán. Ebben a statisztikában messze a legjobbak közé tartozott a tavalyi évben. Ha a társakkal hamar egymásra éreznek, akkor nagyon agilis és kiszámíthatatlan lehet a csapat eleje.

 

 

Azért, hogy egy másik aspektust is megvizsgáljuk, nagyon nagy fegyver lehet a jelenléte a letámadások során is. Elképesztően jó statisztikai adatai vannak a labda nélküli játékot illetően. Egyetlen egy dolog ami miatt azonban kicsit kérdőjelesen nézek rá a támadó sorban, hogy 20 gól körül még ő sem lőtt egyetlen regisztrált idényében sem a felnőttek között. Ami bennem egy kicsi aggodalomra ad okot, azonban az sosem baj, ha egy csapatban 2-3 játékos is mondjuk el tud jutni 15 gól környékére. Mert ha Rashford - Amad - Hojlund - Zirkzee - Fernandes is mondjuk vállal 10-15 gól között, akkor azért idén sikerülhet túl lőni a tavalyi nem túl dicséretes mennyiséget. Kár, hogy az amerikai túrán nem láttuk játszani, kíváncsian várom mit tud majd a Unitednél alakítani.

 

 

Összefoglalva, az én véleményem szerint idén abban fejlődhetne nagyot a csapat, ha végre a helyzeteink nagy részét elkezdenénk belőni. Ez az egyik olyan aspektus ami meghatározhatja majd a csapat taktikáját és az évét. Hiszen teljesen más felfogásban kell játszani hátrányban, mint előnyben. Fontos lenne, ha már a szezon rajtnál pozitívan kezdenénk és nem ragadnánk be, hiszen így mentálisan is tudnánk sokat meríteni a sikerekből és nem kellene futni egész évben a többiek után. Kíváncsi vagyok, hogy Zirkzee és majd ha visszatér a pályára Hojlund, akkor milyen szezonnal kápráztat el minket a csapat.

 

Taktikai kilátások 2024/25

 

A tavalyi évben legtöbbször a 4-2-3-1-es felállásban játszott Erik Ten hag csapata. Idén nyáron nagyon sok újdonságot mutatott be már most a United. Labdával többnyire a 4-3-3-as alakzatot rajzolták ki a pályán, Casemiro játszotta a 6-os pozíciót és mellette a két támadóbb szellemű játékos a sorok között igyekezett felvenni a labdákat. Onana is bátran passzolta a mélységi passzokat, amellyel az ellenfél védelmi vonalait játszotta át könnyen a United.  Labda nélkül már többnyire a 4-4-2 (vagy 4-2-2-2, ki, hogy szereti a számháborút) és 4-2-3-1-es felállást váltogatva támadtak le a Vörös Ördögök. Amit most kiemelnék, mert újdonság, az az új 4-4-2-es kiindulás. Ebben a felállásban a kiindulópontnál a két szélső felzárkózásával több esetben a 4-2-4-es felállást is kiolvashatjuk. Mindenesetre nekem szembetűnőbb, hogy a tavalyihoz képest egy sokkal szűkebb és zártabb felállást kaptunk a holland mestertől. Megpróbálják az ellenfél középre történő játékát teljesen ellehetetleníteni. Igyekeznek a középső embereket kikapcsolni, ahogy azt az alábbi képen is láthatjuk a Liverpool ellen.

 

Labda nélküli játék alap pozíció:

 

Letámadás az alap pozícióból:

 

De hozhatunk példát a Real Betis elleni mérkőzésből is, ahol szintén több alkalommal tisztán kirajzolódott ez a szisztéma. 

 

 

Amiben még véltem felfedezni előrelépést az a játékosok intenzitása. Szinte minden mérkőzésen megfigyelhető volt, hogy nagyon gyorsan és keményen léptek fel az ellenfelekkel szemben. Collyer nem véletlenül tudott kitűnni a középpályán, rendkívül sok alkalommal szerzett labdát és gyakorlatilag azonnal tudott az ellenfél védelmi vonalára rágyorsítani. Nézzünk meg erről egy kisebb összeállítást.

 

3-gif-2

 

 

Az intenzitása a Unitednek szembetűnően sokkal jobb, de még mindig azt érzem, hogy a játékszituációk nagy részében úton vannak a játékosok és csak nyomozzák a labdát. Bízom benne, hogy ebben a maratoni hosszúságú szezonban ezt a magas intenzitást fent is tudjuk majd tartani, ugyanis ez eléggé sok energiát követel a játékosoktól. 

 

 

Jogosan érte a tavalyi szezonban sok kritika a csapatot, miszerint nagyon sokszor a felívelt labdát, úgy nevezett ,, long ball-t" alkalmaz. Ez megint egy olyan terület lesz, amit kíváncsian várok, hogy Erik Ten Hagék megvariálnak-e. Mindenesetre a labdakihozatalok / labdajáratások során talán a legérdekesebb az volt, hogy AWB sokszor a belső védő páros mellé húzódott, míg a balhátvéd posztján játszó Amass nagyon magasan fellépett a támadásokhoz. Ezzel alakult ki egy 3-2-5-s rendszer.

 

Egy példa a Betis ellen:

 

 

Másik példa a Liverpool ellen:

 

 

Nem szeretném nagyon elnyújtani ezt a cikket, igyekeztem szemezgetni a nyáron látottakból, ami nekem most szembetűnő és izgalmas lehet már a szezon elejétől kezdve. Ezeket a tényeket felírtam magamnak és igyekeztem anyagot keresni és gyártani nektek. Én már személy szerint nagyon várom a hétvégi mérkőzést a City ellen. Az ellenfélről egy gondolatot hoznék, amit érdemes lehet majd árgus szemmel figyelni. Guardiola már évek óta előszeretettel alkalmazza a 3-2-2-3 vagy 3-2-5-s felállást, meg is mutatom nektek, hogy mi az a felállás ami szerintem a leginkább működött nekik a triplázó évükből. Bízom benne, hogy a mi holland edzőnknek is sikerül erre az évre megújulni, főleg mert egy új stábot kapott segítségül.

Remélem tetszett a cikk. Mit vártok a szezontól? Mire lehetnek idén képesek a Vörös Ördögök? Véleményetek bármi kérdéssel egybekötve nyugodtan írjátok meg a komment szekcióba és ne felejtsétek el követni a Taktikai Mágnestábla Facebook és Instagram oldalát sem. :)

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek! :)

 

 

 

Források:

https://www.imago-images.com/search?suchtext=1045324073

https://understat.com/team/Manchester_United/2023

https://www.premierleague.com/stats/top/players/total_scoring_att

https://www.manutd.com/en/videos/detail/full-90-match-replay-from-man-utd-v-liverpool-tour-2024

https://www.facebook.com/photo?fbid=1021589263303312&set=a.758961156232792

https://www.youtube.com/watch?v=9uuBD4eriHY&t=36s


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!