Ten Hag: Nem kell hosszabb szerződés

A Manchester United menedzsere hosszú interjúban arról beszélt, milyen az INEOS irányítása alatt dolgozni, hogyan ítéli meg Rashford hangulatát, mit gondol a sérülésekről és hogy mennyire képes győzelemre vezetni a csapatot.


Erik ten Hag fehér baseball sapkában és a klub kék-vörös színösszeállítású melegítőszettjét viselve állt újságírók rendelkezésére az UCLA egyik tárgyalójában, folyamatos szemkontaktusa és higgadtsága pedig jó előjel lehet a Manchester United új szezonja szempontjából.

 

A holland szakember gyakran hűvösnek és megközelíthetetlennek tűnt, mióta két éve átvehette a Vörös Ördögök menedzseri posztját, ám mióta túlélte az INEOS által pótlására szervezett nyilvános castingot, egyértelműen látszik rajta a magabiztosság.

 

Mióta a Sir Jim Ratcliffe vezette futball szakmai irányítás amellett tette le voksát, hogy továbbra is Ten Hag a legmegfelelőbb személy a felnőtt csapat élén, egy új szerződést is kötöttek. Azonban mivel ez is csak további két évre szól, nehezen lehetne egyöntetű támogatásként kezelni.

 

"Nem, ezt én akartam" - kezdte az 54 éves korábbi Ajax edző.

 

"Azt gondolom, hogy a futballban két év is elég sok idő és két év alatt látni fogjuk, hogy mit fogunk tudni tovább építeni arra, amit már eddig is elértünk."

 

Amikor arról kérdezték, hogy egy négy éves megállapodás nagyobb anyagi biztonságot jelenthetett volna, Ten Hag mosolyogva így felelt:

"Nem, erre nincs szükségem. Nincs szükségem ilyen biztonságra."

 

"Fontos, hogy együtt vagyunk és közösen dolgozunk. És nem csak a jó pillanatokban kell közösen dolgozni, hanem a rosszakban is. Amikor megkérdőjeleződik [a támogatás] a [belső] környezetemben, az természetesen átcsatornázódik a csapatba is, ez pedig nem segít a sikerek elérésében. Nekem nincs erre [hosszabb szerződésre] szükségem, mert elég biztonság van az életemben és a karrieremben, nekem pedig elég hitem van azt illetően, hogy olyan csapatom van, amellyel sikert fogunk elérni."

 

 

Ratcliffe Omar Berradat nevezte ki a klub ügyvezető igazgatójának, Dan Ashworth-öt sportigazgatónak, Jason Wilcoxot technikai igazgatónak, Sir David Brailsford pedig igazgatói szerepkörbe került. Mivel Berrada és Ashworth akkor még nem voltak a fedélzeten, így Wilcox vezette azt a vizsgálatot, hogy adott esetben kivel pótolják Ten Hagot.

 

Amikor arról kérdezték, milyen érzés volt számára megtudni, hogy Thomas Tuchel, Kieran McKenna, Mauricio Pochettino, Gareth Southgate, Thomas Frank és mások is meg lettek szólítva, kedves választ adott.

 

"Én együtt akarok működni. Tehát fontos az összetartás, mert ha ez megvan, akkor több sikert lehet elérni, én pedig azért vagyok itt, hogy győzzek. De mindenki más is így van ezzel itt, szóval ha ezt érzem, akkor sikerülni is fog. Remek emberek vesznek körül. És mivel mindannyian nagyon kompetens személyek a területükön, ezért több sikerhez tudnak hozzájárulni, amely nem hiszem, hogy negatív dolog lenne. Szóval a kérdésre válaszolva, nem gondolok erre negatívan. Akárhonnan is közelítjük meg."

 

"Pozitívak és összehangoltak vagyunk. Ők itt vannak, épül a kapcsolatunk és mint mondtam, bizonyítanunk kell azt a szezon és a következő évek során: hogy mennyire vagyunk erősek."

 

Ha magabiztos azt illetően, hogy élvezi a klub bizalmát, maradni fog, ha a United újra hullámvölgybe kerül?

 

"Én úgy érzem, hogy sikerült valamit felépítenünk és hogy a körülöttem lévő emberekkel egy hajóban evezünk. De természetesen ha történik valami hasonló, akkor azzal foglalkozni kell - de abban reménykedek, hogy ezt a visszaesést el tudjuk kerülni." 

 

 

A Manchester United májusi, Manchester City elleni 2-1-es győzelme a Wembley-ben rendezett FA-kupa döntőben kulcsszerepet játszott abban, hogy Ten Hag maradhatott. Az előző szezonbeli Ligakupa győzelemmel így két év alatt két trófeát nyertek, Ten Hag pedig egyértelmű értékelést adott arról, hogy csapata hol áll a bajnoki címvédőhöz és a többi olyan riválisukhoz képest, mint az Arsenal, a Liverpool és az Aston Villa.

 

"Felkötöttük a gatyánkat és ilyenkor képesek vagyunk Anglia legjobb csapataival versenyre kelni" - mondta.

 

"A világ legjobb csapataival akarunk megküzdeni - természetesen az olyanokkal, mint a Real Madrid, akik nagyon jók. De a Premier League-ben nagyon magas a színvonal és ha az ott lévő élcsapatokkal szemben is állni tudjuk a sarat, ami remek dolog. Most az a kihívás számunkra, hogy ezt sokkal kiegyensúlyozottabban, gyakrabban tudjuk megtenni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a klub kultúrájával kell valamit kezdenünk - fel kell építenünk a győzelem kultúráját. Úgy érzem, hogy az alapjait már letettük ennek az új vezetőséggel, az edzői stáb frissítésével és az érkező játékosokkal."

 

Ahhoz, hogy a United talpra tudjon állni az előző szezon csalódást keltő bajnoki 8. helyezése okozta sokkból, olyan fontos feladatokat kell kipipálni, mint hogy Marcus Rashford újra régi fényében tündököljön, ugyanis a klub legtöbbet kereső játékosa csak szerénynek nevezhető nyolc gólt lőtt. Ten Hag a maga módján ezzel egyet is ért, de emellett védelmébe is vette a játékost.

 

"Természetesen, de neki bizonyítania kell" - tette hozzá.

 

"Biztosítani fogjuk a körülményeket [azzal, hogy minden támogatást megkap], ő pedig több, mint képes erre. Az azt megelőző szezonban 30 gólt szerzett, szóval ha a megfelelő hangulatban van, akkor hatalmas potenciál lakik benne. Amikor pedig újra olyan kedve lesz, képes lesz 30, vagy még több gólt is szerezni."

 

A "hangulat" szó használata sok kérdést felvetett, így Ten Hagnál arról érdeklődtek, nem Rashford feladata lenne-e, hogy mindig megfelelő kedvvel álljon a játékhoz?

"Neki ezért kellene harcolnia, de nem vagyunk robotok. Emberekkel kell együtt dolgoznunk. És mint mindnenki, így például Önök se tudnak mindig a legjobb tudásuk szerint teljesíteni."

 

 

A beszélgetést követően Ten Hag és legénysége Dél-Karolinába vette az irányt, ahol szombaton a felkészülési túra utolsó állomásaként a Liverpoollal mérik majd össze erejüket. Az első amerikai állomáson, amikor az Arsenaltól 2-1-es vereséget szenvedtek Inglewoodban a SoFi Stadiumban, az 52 millió fontért a nyáron szerződtett Leny Yoro lábfej törést szenvedett, amely okán három hónapot kihagyni lesz kénytelen, míg szintén ezen a meccsen az előző idény első számú csatára, Rasmus Hojlund térdín probléma miatt került lecserélésre, amely pedig az eredményezi, hogy hat hétig kell majd játékát nélkülözni. Ennek tetejébe Marcus Rashford a Real Betis elleni szerdai, 3-2-es győztes meccsen bicegve hagyta el a pályát, bár Ten Hag szerint az a sérülés "nem túl súlyos" és arra számít, hogy a saját nevelésű játékos "hamar kiheveri a kapott rúgását".

 

Az előző idényben elszenvedett 66 sérülést követően Yoro és Hojlund problémái újabb hatalmas érvágást jelentenek, de Ten Hagot, aki szerint az előző teljes idényt kihagyni kényszerülő Tyrell Malacia két hónapon belül rendelkezésére állhat, nem vágták földhöz ezek várható hatásai. 

 

"Már vártam ezt a kérdést, persze" - vágta rá.

 

"De ez része a futballnak - különösen a top szinten - hogy beleállsz a mérkőzésbe és a határon mozogsz; minden játékosnak a határait kell feszegetnie és igen, vannak olyan sérülések, amelyek egyszerűen nem elkerülhetőek. Klubként és csapatként készen kell állnunk arra, hogy megoldjuk az ilyen helyzeteket, a játékosok pedig nagyon jól kezelik ezeket a problémákat. Nagyon pozitívak, már gyógyulnak és hamarosan vissza is fognak térni."

 

 

Tekintettel a nyári szűkösebb pénzügy lehetőségekre és hogy a vásárlásokhoz el is kell adni, nem fognak a helyettesek érkezni ezekre a posztokra.

 

"Nem" - felelte a holland menedzser. 

 

"Ez semmit nem fog megváltoztatni. Van egy tervünk, mi pedig tartjuk hozzá magunkat - a tervet pedig végre is fogjuk hajtani, pontosan úgy, ahogyan az a fejünkben szerepel."

 

A Rashfordnál csak egy hajszállal kevesebbet, heti 365 ezer fontot kereső Casemiro például egy olyan játékos lehet, akit megfelelő ajánlat ellenében eladnának a manchesteriek. Ten Hag a kupadöntőn nem számított a védekező középpályás játékára.

 

"Döntéseket kell hoznod - mi az, amit szükséges megtenni az adott mérkőzésen" - jelentette ki.

 

"De ő egy nagyon fontos játékos. Vezér, aki képes a különbséget jelenteni a csapatunk számára. Senki se tud minden meccsen játszani. Lehetetlenség."

 

Casemiro jövője kapcsán Ten Hag így folytatta:

"Az összes itt lévő játékos esetében, aki értünk akar játszani, vagy hajlandó a kispadon ülni és minőséget képvisel, azt remélem, hogy továbbra is segíteni fog minket. Láthattuk a korábbiakban, hogy Casemiro milyen sikeres karriert tudhat maga mögött."

 

Ahhoz, hogy a United régi önmaga lehessen, türelemre van szükség Ratcliffe-től és az INEOS-os körtől, különösen amiatt, mert Hojlund, Mainoo, Garnacho és Yoro egy igazán fiatal magot alkotnak.

 

"Ők vérbeli Man United játékosok. Olyanok, akikben ott van az X és fiatalok is. Már rendelkeznek tapasztalattal azt illetően, hogyan kell nyerni, erre pedig építenünk kell, de a fiatalságnak az egyik velejáróját jelentik a hullámhegyek és -völgyek, ezt pedig fel kell ismernünk. Ennél a klubnál a belső körnek ezzel mindenkinek tisztában kell lennie, de ugyanez igaz a médiára is. Néha történik némi visszaesés a teljesítményükben, de a végén úgy is minden arról szól: rendelkeznek-e olyan karakterrel, ami ahhoz kell, hogy talpra álljanak és újra a legmagasabb szinten tudjanak teljesíteni?"

 

Az előző szezonban Ten Hag pontosan ezt tette, így ehhez megfelelő példát és inspirációt jelent.


The Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!