Gyülekeznek a pénzügyi viharfelhők a United egén

A Manchester United 71.4 millió fontos veszteségről számolt be a 2024 március 31-el zárult harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozóan.


Bár a 2023/24-es szezont magába foglaló pénzügyi évből még három hónap elszámolása hátra van - amely 2024 június 30-al zárult - a United egyre közelebb sodródik ahhoz, hogy a Premier League profitabilitási és fenntarthatóságai szabályai (PSR) miatt főhessen a fejük.

 

A PSR szabályok esetében az adózás előtti veszteség mértéke jelenti a kiindulási pontot. A nyilvános adataikból kiindulva a Unitednél ez március végéig bezárólag 89.2 millió fontos szinten áll, így a legutóbbi három szezont felölelő PSR ciklusban ez már 271.4 millió fontos negatívum. 

 

A Premier League pénzügyi szabályzata a vizsgált három éves periódusra 105 millió fontot, azaz szezononként 35 millió fontos pénzügyi veszteséget engedélyez, azzal a kiköltéssel, hogy ebből 90 millió fontot a tulajdonosoknak fedezniük kell. A tulajdonosok általi fedezet nélkül a három évre vonatkozó veszteség mértéke így csak 15 millió font lehet.

 

A PSR kalkuláció részeként a United nagy léptékű könnyítést érhet el az elmút három évben infrastruktúra fejlesztésre, női futballra, utánpótlásnevelésre, közösségi munkára való költekezéssel és koronavírus világjárvánnyal összefüggő veszteségekkel is.

 

A Unitednél abban reménykednek, hogy beleférhetnek a keretek közé azáltal, hogy már januárban jelentősen csökkentették a felnőtt csapattal kapcsolatos költségeket, név szerint Jadon Sanchot kölcsönadták a Borussia Dortmundnak, és így megúszhatnak egy esetleges büntetést.

 

 

Januártól kezdve a Dortmund fizette Sancho fizetésének nagy részét, emellett a United a kölcsönadásáért 3.5 millió eurot is kapott és tovább 4 millió euro ütötte a markukat bizonyos szerződéses feltételek teljesülése miatt is.

 

Donny van de Beek szintén kölcsönben távozott télen az Eintracht Frankfurthoz. A United a holland középpályás kölcsönadásáért is kapott pénzt, emellet pedig a németek álltak az ő esetében is a bérköltség nagyobb részét.

 

A harmadik negyedévi eredményekből az is kiolvasható, hogy az összbevétel (136.7 millió font) 20 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához (170 millió font) képest. A Unitednél ezt a kevesebb lejátszott mérkőzésnek - köztük az előző évhez képest kilenccel kevesebb hazai összecsapásnak - tudják be.  

 

A negyedéves összebevételi adatok romlása ellenére a 2023/24-es szezon eddig napvilágra hozott 9 havi pénzügyi eredménye nyolc százalékkal magasabb összbevételt mutat - nagyban a Bajnokok Ligája szereplésnek köszönhetően.

 

A Vörös Ördögök a teljes pénzügyi évre vonatkozóan rekordnak számító, több mint 660 millió fontos bevételt prognosztizálnak, amely a 2023 június 30-án zárult pénzügyi évben még 648 millió font volt.

 

A klub működési költségei a 2024 március 31-ig tartó három hónap során 15 százalékos emelkedéssel 203.7 millió fontot tettek ki, amelyek közül 91.2 millió font bérköltség volt.

 

A negyedéves pénzügyi számadásból az is kiderül, hogy a United 31.5 millió fontot fizetett ki a Raine Groupnak, hogy segítsen tető alá hozni Sir Jim Ratcliffe 1.3 milliárd fontért történő 25 százalékos tulajdonszerzését. 


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!