Masszívan veszteséges pénzügyi évet zárt a United

A Manchester United 113.2 millió fontos nettó veszteséggel zárta a 2023-24-es szezont, annak ellenére, hogy a bevételek rekord mértékűre rúgtak a június 30-cal zárult teljes pénzügyi évre vonatkozóan.


Jól mutatja a Sir Jim Ratcliffe-re váró pénzügyi zsonglőrködés mértékét, hogy a United már sorozatban az ötödik veszteséges teljes pénzügyi évét hozta nyilvánosságra, nagyban a felnőtt férfi csapat keretére elköltött sok-sok font millió miatt.

 

Az Old Traffordon utoljára 2019-ben tudtak a klub nyereségességének örülni, a Racliffe által vezetett új kisebbségi tulajdonosi kör ennek újbóli elérése és a fenntartható gazdasági működés érdekében pedig számos költségcsökkentési lépést tett meg.

 

Különleges költségként jelent meg a klub stratégiai átvilágítási folyamatára elköltött 47.8 millió fontos összeg, amely végén Ratcliffe kisebbségi tulajdonrészt szerzett. A klub azóta egy 250 fő elbocsátásával járó átstrukturálási folyamaton is átesett.

 

Nem csak a nettó veszteség, hanem a United adózás előtti vesztesége is magasra, 130.7 millió fontra rúgott. A Premier League profitabilitási és fenntarthatósági szabályozása (PSR) során a klubok adózás előtti nyeresége vagy vesztesége a kiindulási alap.

 

A PSR irányelvek szerint egy klub három éves periódus alatt nem lépheti át a 105 millió fontos veszteséget. A United teljes adózás előtti pénzügyi vesztesége a legutolsó PSR ciklusban viszont 312.9 millió fontot tett ki.

 

A PSR lehetővé teszi a klubok számára, hogy ezt a számot csökkentsék az utánpótlás fejlesztésére, a női futballra és a közösségi munkára, illetve egyéb területeken elköltött összegekkel, hogy tartani tudják a 105 millió fontos szintet.

 

Az előző szezonok ciklusaiban a kluboknak lehetőségük volt a 2021/22-es szezon koronavírus világjárvánnyal összefüggő veszteségeit is beszámítani - amely a most figyelembe vett három éves időszak első éve, tehát erre utoljára nyílt lehetőségük.

 

A Unitednél továbbra is elkötelzettek azt illetően, hogy megfeleljenek a Premier League és az UEFA költekezési szabályainak.

 

A Vörös Ördögök annak ellenére hoztak össze 113.2 millió fontos veszteséget, hogy a teljes üzleti évre vonatkozó bevételeik rekordnak számító 661.8 millió fontos eredményt értek el, amely nagyban a megnövekedett tv-s közvetítési és a meccsnapi bevételből állt össze.

 

 

"Amint megkezdtem új szerepkörömet ügyvezető igazgatóként ennél a történelmi klubnál, mi mindannyian maximális figyelmet fordítottunk arra, hogy közös munkával egy futball szakmai sikereket a középpontba állító fényesebb jövőért dolgozzunk" - kezdte Omar Berrada, a klub ügyvezető igazgatója.

 

"Abba az irányba tartunk, hogy nagyobb pénzügyi fenntarthatósággal működjünk, ennek érdekében pedig számos lépést tettünk a hatékonyságunk növelésére, illetve hogy erőforrásainkat a pályán nyújtott teljesítmény elősegítésére csatornázzuk be."

 

"Ma új irányelveket jelentettünk be a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan, amely már magában foglalja a költségcsökkentési és szervezeti változásokat is, amelyeken keményen dolgoztunk a nyár folyamán."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!