Játékosmustra a Unitednél - V. rész: Manuel Ugarte Ribeiro

2024 nyári átigazolási ablaka nagy mozgást hozott a United háza táján, hiszen a rengeteg távozó mellett a klub vezetése megpróbálta a hiányposztokat minőségi és ár-érték arányban kifizetődő igazolásokkal feltölteni. Egy támadó és három védő érkezett Manchesterbe augusztus végéig, de az általános közvélemény és a szakértők által egész nyáron (joggal) mantrázott védekező középpályás posztra is talált megoldást Dan Ashworth: Manuel Ugarte személyében.


 

Manuel Ugarte Ribeiro

 

Született: 2001. április 11., Montevideo - Uruguay (23 éves)

Magasság: 182 cm

Pozíció: védekező középpályás

 

 

Gyors életrajzi áttekintés

 

Montevideo-ban született, a helyi City Parkban kezdett el futballozni, de hamarosan a Centro Atletico Fénix utánpótlásába került. Itt lépett be a felnőtt futballba is, hiszen 15 évesen és 233 naposan a legfiatalabb játékos lett a 21. században, aki Uruguayban felnőtt profi szerződéssel pályára lépett.

Érdekesség, hogy az utánpótlásban töltött évei alatt támadóként szerepeltették, de hamar felismerték a benne rejlő lehetőséget: a hatalmas munkabírását és agilitását, az állóképességét a középpályán lehet képes a leghatékonyabban érvényesíteni.

 

18 éves korára nem csak stabil játékosa lett csapatának, de kapitány is vált belőle. Összesen 53 meccsnél járt a klub színeiben, amikor 2020 decemberében leigazolta a Famalicao, így Portugáliába tette át székhelyét.

A nagy környezetváltozás ellenére relatíve gyorsan beépült, hiszen még az aktuális szezonban alapemberré vált abban a gárdában, amely hajszál híján csúszott le a Konferencia Ligáról. A középpályán több poszton is szerepeltette akkori edzője, Ivo Vieira, de minden helyzetben megállta a helyét.

 

A Sporting is felismerte ezt, több sem kellett nekik: 6,5 millió euróért lecsaptak rá. Joao Palhinha helyetteseként számoltak vele, azonban a portugál sérülése miatt hamarosan a kezdőben találta magát. A következő idényben első számú opció lett hatos poszton, hiszen a riválisa Angliába igazolt. Időközben debütált Uruguay felnőtt válogatottjában is. 

 

 

Stabil teljesítményét alaposan feltérképezte a PSG, így szerezte meg őt a 23/24-es szezonra érkezve, ahol 25 bajnokin lépett pályára. Labda nélkül a leghatékonyabb statisztikai mutatókkal rendelkezett főként a tavalyi szezon elején, így kerülhetett a United radarjának látóterébe. Hosszas huzavona után augusztus 30-án 42 millió fontért került a Vörös Ördögökhöz.

 

Ugarte: végső megoldás, vagy ideiglenes kötés a meglévő sebeinkre?

 

A Manchester United egyik nyilvánvaló gyengesége az, hogy a Ten Hag által játszani kívánt játékstílus magas intenzitású, egy-egy elleni párharcokra épülő védekezési szisztémájában nincsenek meg azok a játékosok, akik megfelelő ütemben és tempóban, megfelelő helyen tudnának ütközni és labdát szerezni.

 

Egy jó feltételezés lehet, hogy ezt a problémát a megfelelő profilú játékosok integrációja oldja meg, de kérdéses, hogy rendszerszintű hangolások milyen mértékben szükségesek ahhoz, hogy a csapat eredményes legyen. Ugyan véleményem szerint idevaló lehet Manuel Ugarte, akinek az erősségei a United védekezésében az alapvető szükségleteket orvosolhatják, de vajon ő lesz-e az a játékos, akire hosszú távon építhetnek Manchesterben?

 

 

Nagy munkabírású, rengeteget futó, sok labdát szerző játékosról beszélünk. Nagyon régóta éhezzük a Unitednél az ilyen típusú focistát, hiszen láthattuk, hogy a modern futballban sok sikeres csapat alappillére volt egy ilyen stílusú középpályás (Pl. N’Golo Kanté).

 

1. A PSG tavalyi szezonjában labda nélküli játékban az egyik legjobbnak bizonyult, hiszen 90 percre vetítve 8,42 labdát nyert csapatának (az összes védekezési akcióját figyelembevéve). Casemiro összehasonlításként 6,03-at regisztrált a Premier Leauge-ben. Nagyon nagy számban keresi a párharcokat, intenzív és agilis védekezésben.

 

 

A PSG a Ligue 1-ben a 2023/24-es szezonban csapatszinten 585 szerelést mutatott be, ebből csak Ugarte vállalt 98-at! Fontos megjegyezni, hogy a francia bajnoknál sokszor nyolcas pozícióban számoltak vele, nagyrészt ennek volt köszönhető, hogy a támadóharmadban is ő szállította a legtöbb szerelést az egész ligában. Ez persze azt is jelentette, hogy posztját elhagyva, sokszor az ellenfél tizenhatosánál helyezte ellenfelét nyomás alá. De vajon ezt várja majd el tőle Ten Hag Angliában is?

 

Árnyalja a képet, hogy az uruguayi barátunk a szezon első felében játszott fontos szerepet a PSG-ben, utána viszont Luis Enrique elpártolt tőle, és leginkább csak csereként számított rá. Legfontosabb okként azt hozzák fel a szakértők, hogy a spanyol edző szerint Ugarte nem adott elég kontrollt csapatának labdabirtoklásban, és megfigyelhető volt, hogy a középpályán leginkább Fabián Ruiz, Vitinha és Zaire-Emery került a kezdőcsapat közelébe.

 

Az látszik, hogy védekezésben magas kockázatvállalással dolgozik, de akkor a labdás fázisban mégis hogyan?

 

2. A rengeteg párharc mellett magas passzpontossággal operál. A francia bajnokságban tavaly 91,2%-kal a legprecízebb középpályások között volt: még a 122 darab hosszú átadásából is 104 célt talált. Jellemző rá, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül inkább a biztosabbat játssza meg, sokszor folyik át rajta a labda, rengetegszer helyezi át a játék súlypontját.

 

 

A passzaira jellemző, hogy inkább horizontálisan, mint vertikálisan játssza meg a labdát, tehát ritkán töri át a védelmi vonalakat. Éppen ezért leginkább az építkezési fázisban lép be a játékba, kevesebb gólt előkészítő megmozdulást produkál.

 

Az igazi kérdés az, hogy Ugarte labdával milyen szerepet tölt majd be új csapatában: véleményem szerint a United számára az egyik legfontosabb szükséglet egy olyan játékos beépítése, aki tempót tud adni a játéknak, felismeri, hogy mikor kell lassítani és mikor gyorsítani azt.

Nem egyértelmű számomra, hogy az uruguayi játékos képes lehet erre, hiszen progresszív passzait legtöbbször csak a pálya szélességében játssza meg, éppen ezért Ugarte profilja különbözik attól, amit az előbb vázoltam.

 

Mindezeket összegezve megállapítható, hogy egy hiányposztra érkezett egy olyan játékos, akinek tulajdonságai könnyedén illeszthetőek a holland menedzserünk által vízionált rendszerbe. Ugarte még mindig elég fiatal, a nagyobb sérülések eddig elkerülték karrierjében, így hosszú távon lehet rá építeni.

 

Izgalmas felvetés lehet, hogy Mainoo-val hogyan működnek majd együtt a középpályán: ha kellő biztonságot tud majd hatos poszton szolgáltatni az angol fiatalunknak, akkor a két játékos egy olyan elegyet alkothat védekezésben és támadásban egyaránt, amely az eredményes játékunkhoz szükséges kellő egyensúly alapját adhatja.

 

Források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Ugarte_(footballer)

https://theanalyst.com/2024/08/manuel-ugarte-address-man-utd-weaknesses

https://fbref.com/en/players/c9817014/Manuel-Ugarte-Ribeiro

https://www.skysports.com/football/news/11667/13183322/manuel-ugarte-to-man-utd-ngolo-kante-like-ball-winner-could-help-shore-up-erik-ten-hags-midfield

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!