Hogyan jellemzi Ugarte a "garra charrúa" szellemiségét

Uruguay a "garra charrúa" koncepciója révén már régóta a nemzetközi labdarúgásban is a erőn felül teljesít.


Ez a harcos szellem több, mint száz éve az ország labdarúgó-lelkületének középpontjában áll, ami lehetővé tette, hogy az 1924-es és 1928-as olimpiai bajnoki címek mellett kétszer is világbajnokságot nyerjen.

 

Ahhoz képest, hogy Uruguay lakossága mindössze 3,5 millió fő, továbbra is a futball nagyhatalomnak tekinthető, amely olyan világsztárokat nevel, mint Edinson Cavani, Diego Forlan és Luis Suarez, és rendszeresen részt vesz a nagy tornák küzdelmeiben.

 

Sokak szerint a "garra charrúa" - ami lefordítva annyit tesz, hogy "a charrúa (Uruguay őslakosai) karma" - a sportsikerek egyik fő oka.

 

Az uruguayi középpálya gerinceként Manuel Ugarte vitathatatlanul a legerősebb jelenlegi megtestesítője, és a Manchester United új szerzeménye a kivételes szerelési képességéről ismert.

 

Ugarte tökéletesen alkalmas arra, hogy meghatározza a "garra charrúa" fogalmát, és a korábbi Sporting- és Paris Saint-Germain-játékos úgy magyarázza, hogy ez a "soha nem adom fel" típusú hozzáállást jelenti.


"Arról szól, hogy minden labdáért úgy kell küzdeni, mintha az lenne az utolsó" - mondta Manu.


"Ez valami teljesen természetes dolog, ami az uruguayi játékosokban megtalálható, és ez sok dolognak köszönhető: a háttérnek és a környezetnek, amelyben játszottunk, és annak, hogy olyan kevesen vagyunk."

 

"Uruguay egy apró ország, de rengeteget nyert és sok mindent elért. Jó játékosokat nevel, és ez annak a 'garra charrúa'-nak is köszönhető, ami alapvetően azt jelenti, hogy mindent beleadsz, bármi is legyen a helyzet."

 

A 23 éves játékos egyszer úgy jellemezte a labdarúgást, hogy "játék, amikor nálad van a labda, és harc, amikor nincs".

 

 

Annak ellenére, hogy az elmúlt szezonban mindössze 25 alkalommal lépett pályára a párizsiaknál a Ligue 1-ben, Ugarte több szerelést hajtott végre, mint bármely más játékos a francia élvonalban.


Csak a Brestben játszó Romain del Castillo szerzett többször labdát az utolsó harmadban, és egyértelmű, hogy Manuel élvezi a piszkos munkát a pálya közepén.

 

"Ez egy teljesen őszinte megjegyzés volt, mert éppen a játékstílusomat jellemeztem, és ez a mondat csak úgy magától jött" - tette hozzá Ugarte a harcolni akarásról szóló kijelentésével kapcsolatban.

 

"De ez egyfajta összegzést is ad rólam, mert ez olyasmi, amit nagyon érzek, amikor a labda visszaszerzéséről van szó, és már alig várom, hogy itt is ezt tegyem."

 

"A visszatámadás olyasvalami, amit mindig csinálok, ez a játékom szerves részét képezi."


Nem akarja azonban csak a szerelésekre korlátozni magát, és a statisztikák egy olyan játékost mutatnak, aki labdabirtoklásban is jó képességekkel rendelkezik.

 

Ugarte a liga 10 legjobban passzolója közé tartozott, 91,2%-ban találta meg csapattársait Párizsban, és az utolsó portugáliai szezonjában is az élen volt a hasonló mutatókban.

 

"Úgy érzem, hogy megfelelő  vagyok a labdaszerzésben, de labdabirtoklásban is nagyon jó tudok lenni."

 

"Természetesen vannak dolgok, amikben még fejlődhetek, de mi lenne jobb hely erre, mint a Manchester United?"

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!