Játékosmustra a Unitednél - IV. rész: Noussair Mazraoui

Nagyon úgy tűnik, hogy a United új szakmai vezetése az átigazolások terén a védelembe érkezőket priorizálta. A tengely megerősítése mellett szükséges volt a szélső hátvéd poszton az opciók bővítése is, hiszen a tavalyi évben a bal oldalon alsó hangon öt játékos szerepelt. Luke Shaw és Tyrell Malacia képtelen felépülni, így kötelező jelleggel nézett a United magának egy olyan játékost, aki képes a védelem mindkét oldalán megbízhatóan teljesíteni. Íme, Noussair Mazraoui, Marokkó üdvöskéje.


Noussair Mazraoui

 

Született: 1997. november 14., Leiderdorp- Hollandia (26 éves)

Magasság: 183 cm

Pozíció: szélső hátvéd, jobb lábas

Szülei: marokkói apa és európai anya

 

 

Gyors életrajzi áttekintés

 

Hollandiában született, ugyanabban a városban, mint csapattársa, Matthijs de Ligt. Apja támogatásával már 4 évesen elkezdte karrierjét az AVV Alphen csapatában, de tehetségének köszönhetően 9 éves korától kezdve az Ajax utánpótlásában találta magát. Labdabiztonsága és remek fizikai adottságai miatt eleinte középpályásként számoltak vele, egészen a felnőtt futballba való belépéséig.

 

2016-ban debütált a Jong Ajaxban, ahol 56 meccsen 12 gólt jegyzett.

 

2018-ban Erik Ten Hagtól kapta meg a lehetőséget az első csapatban. A holland vezetőedző szélső hátvédet faragott belőle. 137 meccsen lépett pályára az Ajax mezében, ezzel párhuzamosan debütált apja hazája, Marokkó nemzeti válogatottjában is.

A Hollandiában töltött évek alatt klubjában 10 gólt és 9 gólpasszt regisztrált, ami mutatja az erősségeit is: egy támadó szellemű, labdaügyes szélső hátvédről beszélünk, aki helyezkedésével a védelemben is megbízható támpont lehet a jövőben.

 

2022-ben jelentkezett érte a Bayern München, Mazraoui pedig nem habozott, úgy érezte, hogy készen áll a következő szint megugrására. Sajnos a német közegben eltöltött éveiben rengeteg sérülés hátráltatta, így az ott töltött két szezonban összesen 38 meccsen jutott szóhoz.

 

2024-ben jött Erik Ten Hag hívó szava és a lehetőség is, hogy a Premier League-be költözzön. Régi bajtársával, Matthijs de Ligttel igazoltak Manchester vörös felébe, ahol remélhetőleg a 4 éves szerződésében rengeteg hasznos mérkőzést tudhat majd maga mögött.

 

Mazraoui, a jolly joker

 

A United védelmének kialakítását sorozatos sérülések hátráltatják, minek következtében a menedzsernek kényszerű változtatásokat kell eszközölnie az aktuálisan játszó csapatában. A szezon hosszú, az edzőnek mély keretre van szüksége. Mazraoui egy olyan darab lehet a kirakósban, aki több helyre is beillik, de sok mutatóban a jelenlegi gárdához képest még előrelépést is jelenthet.

 

 

1. Posztját tekintve inkább jobb hátvéd, mint bal. A Bayernben a fenti pozíciókban oszlottak el játékpercei. Látható, hogy legtöbbet jobb oldalon szerepelt, méghozzá a nálunk is sokszor előforduló 4-2-3-1 felállásban. Eredeti bal bekk híján Dalot-val tudja őket kombinálni Ten Hag.

 

A Fulham elleni rajton a portugál kezdett bal oldalon, míg a marokkói a jobbon, aki remek teljesítménnyel rukkolt elő: a kezdőjátékosokat tekintve 91,1%-os passzpontossággal a második legjobb pályán lévő volt, 2-ből 2 szerelési kísérlete sikeres volt, 3 labdaszerzésével és 2 tisztázásával a védelem egyik legjobbjaként cserélték le 80 percet követően.

 

Feltehetően, ha a Shaw/Malacia/Amass hármas még nem lesz elérhető a felnőtt keretben, akkor ebben a felállásban számít majd Dalot-ra és Mazraouira a holland menedzserünk.

 

2. Remekül lát a pályán, jól pozícionálja magát mind támadásban, mind pedig védekezésben. Véleményem szerint védekezésben is a felső polcra tartozik a hasonló poszton szereplő játékosok között, de elsődlegesen labdabirtoklási fázis esetén realizálhatunk vele olyan előnyöket, amiket korábban nem tapasztalhattunk.

 

Összehasonlításként Diogo Dalot tavalyi (elég jónak mondható) bajnoki szezonjában regisztrált számokat vetettem össze a Mazraoui által, a Bayernben lejátszott 25 Bundesliga találkozón hozott adatokkal:

 

90 perces átlag

Diogo Dalot

Premier League - 23/24

Noussair Mazraoui

Bundesliga - 22/23 és 23/24

Támadásban

 

 

Lejátszott mérkőzések

36

26

Passzpontosság

81,2%

86,8%

Sikeres passzok száma

42,1

63,6

Előre tartó passzok által megtett távolság (yardban) *

228,5

325,1

xA (Opta által)**

0,07

0,16

Kulcspasszok száma

1,05

1,35

Progresszív passzok száma ***

3,51

8,02

Védekezésben

 

 

Sikeres szerelés, ami után a csapathoz került a labda

1,44

1,67

Blokkolt lövés

0,45

0,08

Interceptions ****

1,05

1,19

 
*: előre tartó passznak minden, az ellenfél kapuja felé irányuló, tehát előre menő passz. A visszafelé passzolt labdák 0 yarddal adódnak a teljes távolsághoz.

**: expected assists– várható gólpasszok száma: annak a valószínűsége, hogy minden teljesített passz gólpassz lesz. Ebben a számban számít a passz típusa, a játék fázisa, a pályán lévő pozíció vagy a kaputól számított távolság.

***: progresszív passznak számít minden olyan teljesített átadás, amely legalább 10 yardot tesz meg az ellenfél kapuja felé a legutolsó 6 passz pályán számított, legelőrébb lévő pontjától vagy bármilyen teljesített átadás, ami a tizenhatoson belülre érkezik. Nem számít bele a pálya teljes hosszának, a saját kaputól számított 40%-a.

****: vagy labdaszerzések, labda ellopása – nem szerelés!

 

 

A védekezésben felsorolt pár mutatóban nem látunk markáns különbséget a két játékos között.

Ami látszik, hogy a felsorolt labdás mutatókban Mazraoui jobban teljesít Dalot-nál, főleg a progresszív passzok terén. Rendkívül hasznos lehet a játéka a támadásépítésekben, ami egyes szituációkban már a Fulham ellen is megmutatkozott, bár nagy kockázatot csak nagyon ritkán vállalt. 

 

Fontos megjegyezni, hogy a Bayern München és a United eltérő ligákban és eltérő erősségű ellenfelek ellen játszotta a vizsgált mintában lévő mérkőzéseit, így bizonyos különbségek a mutatókban ebből is következhetnek.

 

3. A sérülések, azok a fránya sérülések... Nagyon kétséges, hogy a marokkói milyen rendelkezésre állással tudja szolgálni a csapatát. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az egyes szezonokban hányszor és hány napot, illetve mennyi meccset hagyott ki:

 

 

A Covid-szezon óta egyébként folyamatos izomsérülések illetve különböző gyulladások miatt nem tudott játszani. Ezen adatok alapján kétkedve tudjuk elhinni azt, hogy folyamatosan elérhető lesz, de reméljük, hogy a megújult orvosi stáb kellő hatékonysággal kezeli majd őt is, és a hasonló tulajdonságokkal bíró csapattagokat.

 

Mindezek tükrében megállapítható, hogy úgy kellett egy egészséges Mazraoui a United védelmébe, mint egy falat kenyér. Az egyetlen kérdés nem az ő kompetenciája, tehetsége vagy tudása, hanem az, hogy mennyit lesz sérült egy ilyen brutális menetrendben tapasztalható terhelés miatt. Ha a kihagyásokat minimálisra tudja csökkenteni, akkor abban biztosak lehetünk, hogy legalább annyi örömet fog szerezni, mint amennyit mondjuk a prime időszakában Antonio Valencia okozott számunkra.

 

 

 

Források:

https://www.transfermarkt.com/noussair-mazraoui/verletzungen/spieler/340456

https://www.nytimes.com/athletic/5695548/2024/08/19/manchester-united-left-back-options/

https://fbref.com/en/players/b74277a0/Noussair-Mazraoui

https://en.wikipedia.org/wiki/Noussair_Mazraoui

 

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!