Játékosmustra a Unitednél - III. rész: Matthijs De Ligt

Minden korszakos futballcsapatnál megfigyelhető volt a védelemben egy olyan vezéregyéniség, aki példaértékű helytállásával és játékával emelni tudja a körülötte játszók teljesítményét. Nem hátrány, ha nem túl sérülékeny, és az sem baj, ha a játékos profilja illeszkedik a sportvezetés által meghatározott irányzatba. A Unitedben gyakorlatilag Vidic visszavonulása óta nem játszott egy olyan klasszis középhátvéd, aki a világ futballelitjéhez tartozott volna. Matthijs de Ligt, szeretnénk, ha betöltenéd ezt az űrt a csapatban!


Matthijs de Ligt

 

Született: 1999. augusztus 12., Leiderdorp - Hollandia (25 éves)

Magasság: 189 cm

Pozíció: Belső védő, jobb lábas

Szülei: holland apa és anya

 

 

Gyors életrajzi áttekintés

 

9 éves korától kezdve az Ajax utánpótlásában pallérozódott. Eleinte lassúnak és fizikálisan alkalmatlannak gondolták a top futballra, de a fejlődése és a szorgalma kiemelte őt a többiek közül.

 

Végigjárva a világ legfejlettebb utánpótlási rendszerét de Ligt azon kapta magát, hogy a 2016-17-es szezon eléggé besűrűsödött számára: augusztusban bemutatkozott az Ajax Jongban, ahol a 16 éves fiatal 17 meccsen kezdőként lépett pályára, de ezzel párhuzamosan egy szeptemberi kupameccsen az első csapatos debütálása is megtörtént, ahol ráadásként góllal köszöntötte a szurkolókat.

 

Annyira jól festett a védelem közepén, hogy májusban már kezdőként lépett pályára a Mourinho-féle Manchester United elleni vívott, de elveszített Európa-liga döntőn. Ismét bizonyított, alapember lett.

 

2018-ra csapatkapitány lett, az év végén - a történelemben először - védőként nyerte meg az Európa legjobb 21 éven aluli játékosának járó Golden Boy-díjat.

 

Ugyanebben a szezonban következett a jól ismert menetelés a Bajnokok ligájában, ahol hajszálon múlott a csapat döntőbe kerülése. De Ligt az egyik legjobb játékos volt a keretben, ezért 2019 nyarán egész Európa sorban állt érte: a Juventus, a Manchester United, a Barcelona is. Sok kérő akadt, de ő a zebracsíkos alakulatot választotta.

 

 

A megváltozott környezet, a csapat játékának átalakulása Cristiano Ronaldo érkezésével és egy egészen más játékstílus, amihez eddig nem szokott hozzá: ezek voltak az okok, amik miatt eléggé szenvedett az első olasz idényében. Ebben az évben ugyan bajnok lett, és feltehetően sokat tanult a rutinosabb játékosoktól, de sosem találta meg igazán számításait a Serie A-ban. A Juventus vezetésében ekkorra már nagy instabilitás volt megfigyelhető, ami kihatással volt a csapat teljesítményére – így a holland sztárra is.

 

2022-ben a Bayern érdeklődése mentőöv és kiút volt számára az olasz rémálomból, ahol stablian kezdett. A 2022-23-as szezonban a statiszikai mutatókat illetően az első három védő között szerepelt a Bundesligában, de Tuchel érkezésével összetűzésbe keveredett a vezetéssel a stabil játékpercek hiánya miatt.

 

A tavalyi évet a korábban már tapasztalt belső térdszalag-problémák miatt sok sérüléssel töltötte, ekkor jött a Manchester United és Erik Ten Hag, aki egy új lehetőséget ajánlott a még mindig fiatal holland védőnek. A világ legerősebb bajnokságában, a legnagyobb történelmű angol klub megreformálásának egyik alappilléreként építheti magát újra.

 

De Ligt, a belső védő, akit szeretnél a csapatodban látni

 

Yoro bemutatásánál már megismerhettük a United tavalyi szezonban látott instabilitását, miszerint 15 különböző védőpárossal álltunk fel 38 bajnokin. A holland védő konfliktusainak alapja a korábbi csapatainál általában a stabil játékpercek hiánya volt, ezért feltéve, ha de Ligt egészséges marad, a lehetősége meg lesz arra, hogy fix játékidőt tegyen a lábába a legmagasabb szinten. De miért is erősítés a jelenlegi kerethez képest?

 

1. Nagy hatékonysággal vívja párharcait, levegőben és földön is. A tavalyi szezonban a felső 20%-ban helyezkedett el a középhátvédeket összehasonlítva a Bundesligában: a levegőben közel 60%-át megnyerte a csörtéinek, 0,32 sikertelen szerelési kísérlet telt el két sikeres szerelése között 90 percre vetítve. Amit igazán fontos nála megemlíteni, hogy nagyon hatékony az ellenfél kapuja előtt is: 0,11 npxG (non-penalty expected Goal avagy a várható gólszám a tizenegyesek nélkül) mutatójával a felső 12%-ban volt a posztját tekintve.

 

 

2. Kiválóan helyezkedik, védekezésben jól választja meg a testhelyzetét és a pozícióját, így kompenzálni tudja a felépítéséből adódó hiányosságokat. Ennek köszönhetően magas védelmi vonallal játszó csapatokban (pl. United) is el tudja látni a feladatát, hiszen nagyon alacsony kockázatot vállal egy támadóval vívott párharc esetén, cserébe jó helyezkedésével és a fizikalitását használva megfelelően tudja a támadót terelni és irányítani.

 

3. Remek helyen van nála a labda. A Bundesligában a legutolsó szezonjában a felső házba tartozott, ha a passzolási készségeket vizsgáltuk: 90 percenként 6,35 progresszív passzával a felső 7 százalékba, míg 93,9% passzpontosságával a felső 2 százalékba tartozott. Külön kiemelendő, hogy a középtávú passzaiból 97,1% volt pontos, amivel a kapusokat is figyelembevéve (!) a dobogón volt.

 

 

Már a Juventusban is felfedezhető volt, hogy jó tempóban, remek ütemérzékkel és pontosan végzi a súlypontáthelyezéseket, amit jellemzett a 76,9%-os hosszú passzokat érintő sikerességi ráta. Ez a jövőben is sokszor segítséget nyújthat az olyan védelmek ellen, akik közép vagy mély blokkokat alkalmaznak.

 

 

4. A sérülések a múltban nagyjából elkerülték, egészen a tavalyi szezonig, amikor azt láthattuk, hogy egy korábban már meglévő belső térdszalagsérülés miatt hagyott ki többször rövidebb időszakot. Ha ezt képes volt a regenerációs időszakon belül orvosolni és utána megelőzni, amit a sajtóinformációk szerint még az EB alatt is külön edzéseket végezve próbált elősegíteni, akkor jelen pillanatban nem láthatunk veszélyt arra nézve, hogy probléma adódjon a rendelkezésre állásával.

 

A United mérkőzéseit figyelve eléggé szembeötlő, hogy a csapat nem képes, vagy nem hajlandó a lejátszott mérkőzéseit kontrollálni: nem ők diktálják a tempót, nem ők igazítják/szabják a játék ritmusát. Ehelyett általánosan megfigyelhető  a pályán egy olyan kontrollon kívül eső káosz, amelynek eredményeképpen menetrendszerűen futottak át az ellenfelek az angol rekordbajnokon.

 

Hiszem, hogy de Ligt egy olyan bástya lehet a védelemben, aki nem csak a labda nélküli játékot képes feljavítani, nem csak a támadásvezetésekben nyújthat új opciókat, de a lejátszott mérkőzések tempóját is képes lehet megszabni, például Lisandro Martinezzel párban a csapat hátsó tengelyében.

 

 

Források:

https://fbref.com/en/players/d6e53a3a/scout/12212/Matthijs-de-Ligt-Scouting-Report

https://hu.wikipedia.org/wiki/Matthijs_de_Ligt

https://www.coachesvoice.com/serie-a-juventus-ajax-matthijs-de-ligt/

https://www.bbc.com/sport/football/articles/c3rdq1lp9q4o

 

 

 

 

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!