100 ezer fős stadiont terveznek az új Old Traffordnak

A jelenleginél 25 százalékkal több, akár 100 ezer fő befogadására is alkalmas új stadiont terveznek a Manchester Unitednél az Old Trafford utódjaként.


A hat számjegyű potenciális nézőközönség egy vadiúj, modern stadionban nem földtől elrugaszkodott elképzelés, ugyanis jelenleg is hatalmas az érdeklődés a klub hazai mérkőzései iránt.

 

A stadion helyzet megoldására létrehozott munkacsoport vizsgálta az Álmok Színházának ráncfelvarrását is, de jelenleg a figyelem egy új stadionra, illetve arra irányul, hogy miként nézne ki, hogyan lehetne finanszírozni és felépíteni - illetve jelen státuszban csak előzetesen - miként lehetne a legjobban ezt a szurkolói élménybe átcsatornázni.

 

Sir Jim Ratcliffe is azt a verziót preferálja, hogy a meglévő komplexum renoválása helyett egy teljesen új épületet húzzanak fel és a Unitednél hiszik, hogy a jelenlegi stadionhoz kapcsolódó, már jelenleg is a klub birtokában lévő területen történő építkezés ésszerűen megvalósítható, amely értelmében a csapat továbbra is az Old Traffordon játszhatna az építkezés idején.

 

Az ezen megoldás alternatívájaként szolgáló, lelátóról-lelátóra való felújítás értelmében az építkezés különböző szakaszaiban csökkenteni kellene a befogadóképességet, amely már csak azt illetően is komoly fejfájást okozna, hogy miként ültetik le a jelenleg 51 ezer fős bérletes közönséget, amennyiben a rendelkezésre álló székek száma ennél alacsonyabb.

 

A költségek tekintetében hatalmas különbség mutatkozik a két verzió között, ugyanis egy új stadion építése a 2 milliárd fontot is meghaladhatná, míg a felújítás ennek a feléből is kijöhetne. Azonban a Lord Sebastian Coe által elnökölt és az olyan tagokból összeálló, mint a manchesteri polgármester, Andy Burnham vagy Gary Neville, munkacsoport figyelme a drágább megoldás irányába terelődik jelenleg.

 

 

Eddig négy alkalommal találkoztak ebben a formában, legutóbb a múlt hét folyamán, amikor Neville azt vázolta fel, hogy miként nézne ki építészetileg az új Old Trafford. 

 

A munkacsoport tagjai között konszenzus van azt illetően, hogy a United mérkőzéseinek már 114 éve otthont adó stadion örökségét valamilyen formában meg kell őrizni. A karakteres, vörös téglák, illetve meghatározó jelképnek számító tetőszerkezet mind olyan tényezők, amelyeket tovább örökítenének egy olyan ipari hangulatba, amely a United történetéhez és Manchester városának gyökereihez is jól illeszkedik.

 

A Unitednél tudatosan törekedni kívánnak arra, hogy elkerüljék egy túlzottan modern stadion létrejöttét. Előre láthatólag az első kapavágástól kezdve hat évbe telne a stadion felhúzása.

 

Kulcsfontosságú megválaszolandó kérdés lesz a finanszírozás. Minden lehetőség szóba jöhet, köztük az is, hogy Ratcliffe biztosítja a tőkét, névszponzori megállapodás és kölcsönfelvétel is, bár a klubnál tisztában vannak azzal, hogy milyen rossz hangulat övezi a Glazer család tulajdonosságát az ebből fakadó adósság miatt.

 

Ratcliffe egy teljes értékű, részletes javaslatcsomagot vár az év végéig, arra pedig egy almunkacsoport alakult a Manchester United Szurkolók Szövetsége (MUST) elnöke, Duncan Drasdo vezetésével, hogy a szurkolókkal való kommunikáció is gördülékenyen folyjon a témában. A helyi lakosságot is bevonják, miután a Unitednél arra számítanak, hogy a stadion tágabb környezetére is hatással lehet az építkezés.


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!