Ten Hag: A kupadöntő után megakadt a kommunikáció az INEOS-szal

A Manchester United menedzsere, Erik ten Hag elmondása szerint egy, a hosszú távú jövőjét illetően amúgy is bizonytalan időszakban a Manchester City ellen megnyert FA-kupa döntőt követően "megakadt a kommunikáció" az INEOS-szal.


Még júniusban jelentek meg olyan hírek, hogy Ten Hag folytathatja munkáját a Vörös Ördögök élén, miután a klub a szezon végi értékelő áttekintés alkalmával azt a döntést hozta, hogy megtartják a holland menedzsert - aki azóta meg is hosszabbította szerződését 2026 nyaráig az Old Traffordon.

 

A United nyolcadik helyen végzett a Premier League-ben, amely a legrosszabb eredményük mióta így hívják az angol első osztályú pontvadászatot, a Bajnokok Ligájából pedig már a csoportkörben búcsúzni kényszerültek. A sok csalódás ellenére a szezont azonban jól sikerült lezárniuk, miután 2-1-re legyőzték a városi riválist a Wembley-ben rendezett FA-kupa döntőn, amely már a második trófeájuk volt 2 éven belül az előző idénybeli Ligakupa sikert követően.

 

A klubnál több potenciális utód neve is felmerült, mint például a Bayern Münchentől távozó Thomas Tuchel, Roberto De Zerbi vagy a korábban a Chelsea-t irányító Mauricio Pochettino. Mindazonáltal a társtulajdonos Sir Jim Ratcliffe és az INEOS sportigazgatója, Sir David Brailsford által vezetett értékelő áttekintés után Ten Hag megtartása mellett törtek lándzsát.

 

Ten Hag elmesélése alapján "őszinte" kommunikáció folyt közte és a United vezetése között abban a londoni kupafinálét követő időszakban, amikor nyaralni Ibizára utazott a családjával. Itt tudta meg végül azt is, hogy megtarthatja állását a manchesteriek élén.

 

"Igen, a kommunikáció megakadt (az INEOS-szal)" - kezdte az AD Sportwereldnek adott interjújában.

 

"De én ünnepelni szerettem volna a szeretteimmel és hagyni, hogy a dolgok haladjanak a maguk útján. Nem volt rá hatásom."

 

"Természetesen ez egy eléggé furcsa helyzetet szül. De nem mondanám, hogy pánikoltam volna. Ez egy olyan döntés volt, ami nem rajtam múlt. Csak ki kellett várnom, hogy meghozzák. Abban a pillanatban két forgatókönyv merült fel bennem: vagy folytatjuk a közös munkát vagy nem. Ez ilyen egyszerű és én eléggé higgadt vagyok ahhoz, hogy képes vagyok így tekinteni a dolgokra."

 

"Nem azt mondták, hogy 'továbbra is folytatni akarjuk', hanem, hogy 'folytatni akarjuk'. Az indoklásuk rövid volt és tömör: áttekintettünk és összehasonlítottunk mindent, de továbbra is azt gondoljuk, hogy te vagy a legjobb menedzser számunkra. Ezt követően azt mondtan, 'akkor meg kell beszélnünk számos dolgot arról, hogy miként fogunk együttműködni és együtt dolgozni'. Jó, őszinte, de ezzel együtt szembesítő megbeszélést folytattunk erről. Ilyen szinten pedig ennek így is kell működnie."

 

 

A 2023/24-es szezont a csapat védelmének gyengélkedése árnyékolta be, ugyanis a United 58 gólt kapott a bajnokságban, amely a legtöbb az 1978/79-es szezon óta. Ráadásul a negatív (-1) gólarány is először fordult elő velük 34 után. Ezekben nagy szerepet játszott a klubot sújtó sérüléshullám, amely természetesen nagy hatással volt a csapat kiegyensúlyozottságára és teljesítményére egyaránt.

 

Az INEOS februárban bejelentett kisebbségi tulajdonszerzése szinte azonnal változásokat eredményezett a klub futball szakmai vezetésében. Ügyvezető igazgatói pozícióra szerződtették Omar Berradat a Manchester City-től, Dan Ashworth pedig a Newcastle Unitedet hagyta ott, hogy elfoglalhassa sportigazgatói szerepkört. Jason Wilcox a technikai igazgatói széket vette át, míg Christopher Vivell ideiglenes megbizatással az igazolásokért felelős igazgatóvá lett kinevezve.

 

Ten Hag emellett az edzői stábban is vérfrissítést eszközölt. A korábbi United csatár, Ruud van Nistelrooy és Rene Hake másodedzőként csatlakoztak, míg Mitchell van der Gaag és Benni McCarthy elhagyták a klubot. A felnőtt csapat kapusedzőjének Jelle ten Rouwelaar érkezett - annak ellenére, hogy két hónappal korábban már megegyezett az Ajaxszal - míg az ugyanezt a pozíciót 2019 óta Manchesterben ellátó Richard Hartis távozott.

 

Az 54 éves holland szakember azon döntését többen megkérdőjelezték, hogy nem volt-e túlzottan nagy rizikó ennyi honfitársát a klubhoz hozni, de ő kihangsúlyozta, hogy mindenek előtt a hozzáértésüket figyelte döntése meghozatalakor.

 

"Ha jobbá akarsz válni, ahhoz innovációra van szükséged" - tette hozzá Ten Hag.

 

"Igen, közelről megvizsgáltuk ezt (az edzői stábbeli változásokat). De amikor például Mitchell van der Gaagról esik szó, akivel fantasztikusan tudtam együtt dolgozni, akkor kicsit más a helyzet. Ő újra vezetőedző szeretett volna lenni. Ilyenkor pedig eljön az ideje annak, hogy elváljanak az útjaink."

 

"Én a minőséget vettem figyelembe. Ez a Premier League. Nem csak arra kell odafigyelni a legmagasabb szinten, hogy a rendelkezésedre álló játékosokból gyúrj össze jó csapatot, mert ugyanez igaz az edzőkre, specialistákra, stábtagokra is."

 

"A legmagasabb szinten lévő angol klubok szinte mindegyikénél az figyelhető meg, hogy elismert nemzetközi szakemberekkel veszik körbe magukat, akikben bíznak vagy már ismerik őket. Ez nem volt másként a Liverpoolnál Jürgen Klopp alatt és most Arne Slotnál sincs. De mindenütt másutt is így van. A Manchester City-nél, az Arsenalnál, az Aston Villanál is. Spanyolok, németek, hollandok, ausztrálok dolgoznak ezeknél a kluboknál, hogy csak néhány nemzetet említsek."

 

"Én olyan embereket kerestem, akik jók abban, amit csinálnak. Emellett a lojalitás is egy fontos tényező. Ruud van Nistelrooy: fantasztikus, tapasztalt edző, United DNS-sel. Van egy tehetséges brit edzőnk Darren Fletcher személyében. Rene hasonló profilt képvisel, mint amit Mitchell: jó, tapasztalt, erős analitikus gondolkodású pályaedző. Jelle ten Rouwelaar pedig három későbbi holland felnőtt válogatott játékost edzett, köztük Bart Verbruggent. Az ő innovatív edzésmódszereivel vált az egyik legtehetségesebb modern kapussá."

 

"Ők (Ajax) nem örültek (Ten Rouwelaar Manchesterbe igazolásának), egyáltalán nem. Én ezt meg is értem, én se tartottam szerencsésnek. De én már februárban és márciusban is hosszasan egyeztettem Jelle-vel. Mivel akkoriban még számos dolog, így a saját pozícióm is, bizonytalan volt, nem tudtam vele megállapodást kötni. Boldog vagyok, hogy az Ajax végül hozzájárult, hogy ez megvalósulhasson."


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!