Elhárult az akadály a United Európa-liga szereplése elől

Az UEFA döntése szerint a multi klub modellben működő párosok, a Manchester City és a Girona, illetve a Manchester United és a Nice is szerepelhetnek ugyanabban az európai kupasorozatban a 2024/25-ös szezon során.


Az európai szövetség azt követően kezdett vizsgálatba a klubok közötti potenciális konfilktust illetően, hogy még márciusban bejelentették, a következő idénytől a kupasorozataikban eszközölt változásokkal együtt szigorúbban fogják vizsgálni a multi klub modellben működő csapatok közötti kapcsolódást. 

 

Az UEFA szabályzata alapján egyetlen magánszemélynek vagy jogi személyiségnek sem lehet "hatása vagy irányítási joga" egynél több, ugyanazon UEFA által szervezett kupasorozatban érintett együttesnél, az UEFA-nak pedig meg kell róla győződnie, hogy az érintett klubok különálló vezetés alatt állnak és nem sértik a sorozatok integritását.

 

A Ligue 1-ben érdekelt Nice tulajdonosa az a Sir Jim Ratcliffe által tulajdonolt cég, az INEOS, amely tavaly decemberben kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Manchester Unitedben. Bár Ratcliffe 29 százalékos tuladonrészével csak kisebbségi részesedéssel rendelkezik, az azért fizetett 1.3 milliárd fontos befektetésével az INEOS kezébe került a futball szakmai irányítás az Old Traffordon. Mindkét klub az Európa-ligába kvalifikálta magát a 2024/25-ös szezonra.

 

 

Az UEFA pénteki hivatalos közleménye szerint a Nice és a Girona együtteseiben "az érintett befektetők által eszközölt nagy mértékű változásoknak köszönhetően" már nem áll fenn annak lehetősége, hogy két ugyanazon sorozatban induló csapat felett legyen valakinek "meghatározó hatása vagy irányítási joga".

 

"Nagy mértékű változás történt az érintett klubok tulajdonosi, irányítási és pénzügyi területein, amelyek korlátozzák a befektetők hatását és döntéshozatali erejét egynél több klubnál, így biztosítottá vált, hogy a 2024/25-ös szezonra vonatkozóan megfelelnek a multi klub modellre vonatkozó tulajdonjogi szabályozásnak" - tette hozzá az UEFA.

 

Az UEFA kiemelte, mindkét esetben fennáll, hogy az érintett klubok "nem igazolhatnak egymástól, se véglegesen, se kölcsönben, direkt és indirekt módon sem 2024 július és 2025 szeptember között, kivéve ha már vannak korábban megkötött ilyen jellegű egyezségeik." Ennek értelmében a United nem fogja tudni szerződtetni a Nice középhátvédjét, Jean-Clair Todibot.

 

Az INEOS az alábbi rövid közleményt tette közzé az UEFA döntését követően:

"Örülünk az UEFA Klub Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága által hozott pozitív döntésnek, amely értelmében a Manchester United az Európa-ligában szerepelhet a következő szezonban. A Manchester Unitednél most az előttünk álló szezonra és a pályán nyújtott teljesítményre összpontosul."


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!