Főoldal Hírek
Közös meccsnézés Helyszínek   |   Információk   |  
Szurkolói klub Utazás
Enciklopédia Szereplések   |   Gólok
Blog Fórum Fanatics TV PL Tippverseny
ManUtdFanatics hírek

Utazó fanatikus

2014. október 30. 13:30

rovat: ManUtdFanatics.hu
Számos cikk jelenik meg nap, mint nap a médiában, melynek témája a Manchester United. Nyilatkozatok, interjúk, statisztikák, hírek, melyekkel a klub tájékoztat minket a jelen, a múlt vagy éppen a jövőben várható eseményekről.

Ám, nem szabad elfelejtenünk, hogy a United nem csak tulajdonosokból, edzőkből és labdarúgókból áll. A csapat szerves és elengedhetetlen részét képezik a szurkolók, akik hétvégéről-hétvégére követik kedvenceiket. Mellettük vannak győzelemben és kudarcban egyaránt. Ők teszik félelmetessé az Álmok Színházának légkörét. Úgy gondolom, hogy sokszor, bár nem szándékosan, de megfeledkezünk ezekről az emberekről. Szóljon hát ez a cikk itt egy szurkolótársunkról, egy interjú formájában.

 

A történet főhőse Gyenes Sándor, aki számomra nem csupán egy interjúalany, hanem kollégám és barátom is egyben. Sanyi azon hazai szurkolók egyike, aki számára egy álom vált valóra, ugyanis a csapat számos mérkőzését az Old Traffordon szurkolhatta végig. Élményeiről és véleményéről szóló beszélgetésünket fogadjátok szeretettel.

 

Tudtommal már elég hosszú ideje dobog a szíved a Manchester Unitedért. Emlékszel még, hogy mióta és, hogy melyik mérkőzésen láttad őket először?

 

"Persze, még élénk az emlék. Sajnos annak idején elég korlátozottak voltak a hazai lehetőségek. Nem volt nyolc sportcsatorna és internet sem. Csak a Nemzeti Sportból lehetett tájékozódni a külföldi bajnokságokról. A magyar televízió csupán a nagyobb tornák döntőit közvetítette. Így esett, hogy 1991-ben a televízió az akkori KEK döntőt közvetítette, melyen a United mérkőzött meg a Barcelona csapatával. A katalánokat jóval esélyesebbnek tartották, ám Mark Hughes duplájával, melyre csak egy Koeman találat válaszolt a Vörös Ördögök 2-1-re legyőzték riválisukat."

 

Mikortól tudtad folyamatosabban nyomon követni kedvenceidet?

 

"Nehéz kérdés. TV-ben csak az "újkori" televíziózás megjelenése után volt lehetőség hétről hétre figyelni a fiúkat. Addig, mint már említettem volt a Nemzeti Sport. Abban tudtam nyomon követni, hogyan épül be Giggsy a csapatba, hogy, hogyan lesz sztár Becksből. Annyiban szerencsés voltam, hogy viszonylag hamar lett otthon internetem. A kilencvenes évek közepén így valamennyire megnyílt számomra a "nagyvilág" és lehetőségem lett arra, hogy a mérkőzések összefoglalóit megnézhessem."

 

 

Van esetleg kedvenc játékosod az elmúl 23 évből?

 

"Persze, több is. Fergie fiait mind imádtam. Giggs, Scholes, Neville testvérek, Becks, Butt...de imádtam Irwint, Andy Colet, Nistelrooyt és Ronaldot is, vagy éppen Riot. Nem tudnék egyet választani közülük, mert mind szerethető valamiért. Ha mégis választanom kéne, akkor Gary, Scholes vagy Giggs közül kerülne ki a győztes a klubhűség miatt."

 

Azt hiszem, hogy ezzel nem lehet vitatkozni. A közelmúltban számodra valóra vált számos United szurkoló álma. Kijutottál az Old Traffordra, ahol azóta többször is megfordultál. Melyik mérkőzést nézted meg először az Álmok Színházában?

 

"Két éve láttam őket először hazai pályán, még a Fergi idők végén. Akkor a QPR-t vertük hazai pályán 3-1-re. Idegenben már jóval korábban láttam a csapatot élőben játszani."

 

Melyik volt az az idegenbeli mérkőzés?

 

"1993.09.15., Kispest, Bozsik stadion, BL selejtező. Óriási meccs volt. 3-2-re nyert a United úgy, hogy a Honvéd nem kapott meg egy tizenegyest a mérkőzés vége felé. A Vörös Ördögök a legerősebb csapattal álltak ki a meccsre. A kapuban a dán óriás állt, Irwin és Pallister a védelemben, Robson, Giggs és Keane középen és elöl pedig a király, Cantona. Rengeteg angol szurkoló érkezett és megtöltötték teljesen a vendégszektort. Hatalmas élmény volt. Utána még kétszer érkezett hazánkba a United és sikerült ezt a két találkozót is megtekintenem a helyszínen. A jegyeket azóta is őrzöm a többivel együtt."

 

Melyik személyesen megtekintett hazai mérkőzésünk fogott meg a legjobban?

 

"A Liverpool elleni mérkőzést vártam a legjobban, de a zakó miatt nem az lett. Sokkal inkább az idei Everton elleni mérkőzés. Nagyon jó hangulata volt, de a mostani Chelsea elleni derbi sem volt kutya. Van Persie 94. percben szerzett találata felrobbantotta a stadiont."

 

Mesélj kicsit a Cheslea elleni találkozóról. Milyen volt a hangulat a mérkőzés előtt, alatt és után? Hogy viszonyulnak a szurkolók a csapathoz jelenleg?

 

"A hangulat meccsek előtt már mindig jó. A környező pubok teli vannak. Sokan ilyenkor már a játékosbejáró előtt várják a csapatot, ahol minden játékost külön-külön megünnepelnek. Vannak, akik már 4-5 órával a kezdés előtt a stadion körül sétálnak, magukba szippantva a különleges hangulatot és érzést, amit ez jelent. A Meccsen bizakodó volt a hangulat, egészen a kékek első találatáig. Utána reménykedővé vált. Robin góljánál pedig robbant a stadion, na az óriási volt. Szól az "Oh, Robin van Persie". A szurkolók tisztában vannak azzal, hogy ez egy alakulóban lévő csapat. Nincs extra elvárás...még."

 

A mérkőzés után beszélgessünk kicsit magáról Manchesterről, az Old Traffordról. Milyennek találtad a várost és hova látogattál már el utazásaid alkalmával?

 

"Manchestert főként ipari nagyvárosként tartják számon, így nincs olyan sok látnivaló, mint mondjuk Londonban. De itt is lehet találni olyan dolgokat, amik magukkal ragadják az embert. A belváros a sok csatornájával azért elég látványos, voltam a War Imperial múzeumban, megnéztem a MAN Arénát, természetesen, ha már bejártam a várost az Etihad sem maradhatott ki. A városi rivális stadionjánál viszont érdekes volt, hogy nem nagyon lézengett körülötte senki sem. Az Old Traffordra nem tudsz úgy kimenni, hogy ne találkozz emberekkel. Az Etihadot körbejártam hétvégén úgy, hogy egy lélekkel sem találkoztam. Ennyi út után azonban már nem nagyon mozdulok ki Salford városrészből. Itt megvan minden, ami kell. Gyakran körbesétálom a stadiont, betérek a Megastoreba, vagy kávézom egyet a Red Cafféban."

 

Gondolom, nem csak körbesétáltad a stadiont, hanem be is tértél a szentélybe?

 

"Így van. Természetesen a stadion túra már az első látogatás alkalmával megvolt. Nagy élmény benézni az öltözőbe, állni a játékoskijáróban, vagy éppen leülni a kispadra Sir Alex helyére."

 

 

Hány mérkőzést tudtál eddig megtekinteni élőben?

 

"Öt hazait az Old Traffordon és hármat pedig Magyarországon. Most, hogy sikerült bérlethez jutnom, remélem ez a szám hamarosan megugrik. Következő cél a Liverpool elleni mérkőzés decemberben."

 

Említetted Fergusont. Mi a véleményed a Főnökről?

 

"Ahogy mondod. A FŐNÖK! Meglátásom szerint ő nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a United ma ott legyen ahol. Mindent megtestesített, amit egy menedzsernek kell, és még annál is többet. Tartottak tőle a játékosok, de imádták is. Az évek során komoly tekintélyt szerzett hazai és nemzetközi porondon is. Véleményem szerint nem lett volna játékos, aki az ő hívó szavára nemet mondott volna. Ő nem költekezett, hanem épített. Méghozzá csapatot. Néhány kivételtől eltekintve minden játékos nagy név lett, akiket megvett. Képes volt valakit évekig figyeltetni. Felvitte a klubot a csúcsra és nagyon sokáig ott is tartotta. Méltán megérdemelt a szobor a stadion oldalában és az utca, amit róla neveztek el."

 

 

Ez vitathatatlan, de sajnos Ő visszavonult és keményen megtapasztaltuk lentebbről szemlélni a bajnokság történéseit. Mi a véleményed az előző szezonról, mit lehetett volna, vagy kellett volna máshogy csinálni?

 

"Egyből kinevezni a mostani stábot. Moyes nem top menedzser sajnos, ami be is bizonyosodott. Ez már akkor érződött, amikor az átigazolási szezonban senki nem akart hozzánk jönni. Kivéve Fellaini, aki Moyes kedvence volt az Evertonnál. Pedig a pénz akkor is rendelkezésre állt. Ezt a vezetők is látták és lehet, már hónapokkal korábban is váltottak volna, csak nem akartak pénzt és presztízst veszíteni. Valamint szabad minőségi mester sem igazán volt. Én annyit nyertem az előző szezonon, hogy mivel sok csalódott ember visszamondta a bérletét, így nekem sikerült egyet szereznem."

 

Tehát úgy véled, hogy jó döntés volt a szezon vége előtt meneszteni Moyest és kinevezni Giggsyt?

 

"igen, jó. Realitás már úgy sem volt semmire, Giggs így legalább tapasztalatot szerezhetett. Moyes elvesztette a tekintélyét. Giggs legalább kicsit összerántotta a társaságot, de a hitehagyottsággal már ő sem tudott mit kezdeni."

 

Ezután mint tudjuk a klub vezetősége nem sokáig hagyta a szurkolókat kétségek közt. A szezon után hamar kiderült, hogy újra a csúcson akarják látni a Vörös Ördögöket és szerződtették edzőnek a holland válogatott szövetségi kapitányát, van Gaalt. Miként vélekedsz eddigi munkásságáról?

 

"Nagyszerű mesternek tartom. Idő kell neki, mert bátran nyúl a fiatalokhoz, lassan építkezik de eredményesen. AZ új igazolásaink jónak mondhatók. Di Maria sztár és legjobb időszakát éli. Rojonak volt egy jó VB-je, sokat kell még fejlődnie. Luke Shaw a jövő tehetsége. Blind, ha fel tud nőni a feladathoz, akkor értékes játékosa lehet a klubnak. Véleményem szerint a Herrerára költött pénzt bele lehetett volna fektetni Vidal megszerzésébe is. Falcao meg last minute volt, tökéletes gólvágó, nagy húzás lehet. Szerintem a csapat dobogó esélyes, igaz, hogy csak annak legalsóbb fokára, de idén ez a cél. Legyen meg a Bajnokok Ligáját érő helyezés, jövőre pedig még egy-két játékossal kiegészülve a bajnoki cím."

 

Elég egyértelműnek tűnik, hogy, ha igazolunk, akkor a védelmünkön kell erősíteni. Szerinted kik érkezhetnek, akár már télen is?

 

"Ha védő, akkor nálam Hummels az ideális jelölt. Remekül illeszkedne a csapatba és a Dortmund úgy sem tudná megtartani. Dani Alves ugye úgy néz ki érkezik. Nálam még bal szélre beférne Baines, mint Shaw vetélytársa, valamint Vidal vagy Pogba megszerzése lehet reális is. Strootmanról is volt szó, és hasonlót is tud, mint Vidal, de szerintem a chilei veszélyesebb kapura."

 

 

A végére kicsit elkanyarodom az eddigi témáktól. Említetted az internetet, mint információ forrást. Mint olvasó, mi a véleményed a manutdfanatics.hu-ról?

 

"Nagyon pozitív a véleményem az oldalról. Tetszik, hogy naprakész és így azok számára is elérhető a klub élete, akik nem tudnak esetleg angolul. Sok érdekes és értékes információ megtalálható, ami hasznos lehet."

 

Mit üzennél azoknak a szurkolótársaknak, akik még hezitálnak egy esetleges utazáson? 

 

"Hogy menjenek és nézzék meg legalább egyszer a stadiont, a csapatot, egy meccset. Nagyon kedvező ajánlatok vannak túrákra, akár csoportosan, akár egyéni szervezésben."

 

Tehát a végére a lényeg. Aki teheti, bátran vágjon neki a kalandnak és utazzon. Higgyünk a csapatban, az eszmékben, mert ezek azok a dolgok, amik célba vezetnek minket! Sanyi, köszönöm a beszélgetést!

 

"Így van, ahogy mondod. Én is köszönöm a lehetőséget és remélem, hogy sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy egyre több szurkoló nekivágjon az útnak és kilátogasson az Álmok Színházába."

 

 manutdfanatics.hu

Házi Tibor     

Tarts velünk Manchesterbe és nézz meg élőben egy hazai meccset!
Részletes információk a közös utazásokról itt.

Csatlakozz a Fanatikusokhoz, légy Te is szurkolói klubunk tagja!
A szurkolói klubba történő belépésről és a lehetőségekről bővebben itt olvashatsz.

Szólj hozzá a Manutdfanatics fórumában!
Csatlakozz a Manutdfanatics.hu-hoz a Facebook-on!
Kövesd a Manutdfanatics.hu-t a Twitter-en!

Megosztás:
Megosztom a Twitteren! Megosztom Facebook-onHozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások:
frissítés
1
frissítés
1
Kapcsolódó hírek
Utazás

2017. február 28. 18:44

címke: Utazás

Az áprilisi mérkőzések időpontváltozásai

2015. május 15. 00:12

címke: Utazás

László Ágnes: Valóra vált álom az Álmok Színházában

2014. október 27. 18:00

címke: Utazás

ŐSZI TÚRÁK AZ OLD TRAFFORDON!

2014. január 29. 17:55

címke: Utazás

KÖZÖS UTAZÁS A CITY ELLEN!

Szurkolói klub

2015. július 21. 18:30

címke: Szurkolói klub

Légy az MU hivatalos tagja!

2015. július 26. 14:00

címke: Szurkolói klub

SZURKOLÓI KLUB JELENTKEZÉS 2015/16

Címkék
A hangadó, Adnan Januzaj, Akadémiai csapat, Ander Herrera, Andreas Pereira, Angol válogatott, Anthony Martial, Antonio Valencia, Arsenal, Ashley Young, Aston Villa, Átigazolási Center, Átigazolások, Axel Tuanzebe, Bajnokok Ligája, Bastian Schweinsteiger, Bournemouth, Bryan Robson, Cameron Borthwick-Jackson, Cardiff City, Chelsea, Chris Smalling, Crystal Palace, Daley Blind, David De Gea, David Gill, David Moyes, Ed Woodward, Edzöi stáb, Egykori játékosok, Érdekességek, Eric Bailly, Európa-liga, Everton, FA-kupa, FC United of Manchester, Felkészülési túra 2015, Felkészülési túra 2016, Felkészülési túra 2017, Fulham, Gary Neville, Glazer, Guillermo Varela, Henrikh Mkhitaryan, Híres magyar Vörös Ördögök, Hónap játékosa, Hónap legjobbja szavazás, Hónap Ördöge, Hull City, James Wilson, Játékosértékelés, Jesse Lingard, Joel Pereira, Jose Mourinho, Juan Mata, Kölcsönlesen, Közös meccsnézések, Leicester City , Ligakupa, Liverpool, Louis van Gaal, Luke Shaw, Manchester City, Manchester United, Manutdfanatics.hu, Marcos Rojo, Marcus Rashford, Marouane Fellaini, Matteo Darmian, Memphis Depay, Michael Carrick, Morgan Schneiderlin, Nemanja Matic, Newcastle, Norwich City, Paul Pogba, Paul Scholes, Pénzügyek, Phil Jones, Phil Neville, Pletykák, átigazolások, Premier League, Romelu Lukaku, Ryan Giggs, Sergio Romero, Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton, Sir Matt Busby, Southampton, Stoke City, Sunderland, Swansea City, Szurkoló szemmel, Szurkolói klub, Taktikai mágnestábla, Tartalék csapat, Timothy Fosu-Mensah, Tottenham, Utazás, Válogatottak, Victor Lindelöf, Visszhang, Watford, Wayne Rooney, West Brom, West Ham, Zlatan Ibrahimovic,
Facebook
Tabellák

Premier League 2017/18

  Csapat M GK P
 
1. Manchester United 1 +4 3
2. Huddersfield Town 1 +3 3
3. Manchester City 1 +2 3
4. Tottenham Hotspur 1 +2 3
5. Arsenal 1 +1 3
6. Burnley 1 +1 3
7. Everton 1 +1 3
8. West Bromwich Albion 1 +1 3
9. Watford 1 0 1
10. Liverpool 1 0 1
11. Southampton 1 0 1
12. Swansea City 1 0 1
13. Leicester City 1 -1 0
14. Chelsea 1 -1 0
15. Bournemouth 1 -1 0
16. Stoke City 1 -1 0
17. Brighton and Hove Albion 1 -2 0
 
18. Newcastle United 1 -2 0
19. Crystal Palace 1 -3 0
20. West Ham United 1 -4 0
Meccs Center
Swansea City vs
Manchester United
I Premier League 2. forduló
Liberty Stadium
2017. augusztus 19. 13:30
beharangozó hamarosan...
H Manchester United vs
Leicester City
2017. augusztus 26. 18:30
Manchester United vs
West Ham United
4-0 Premier League 1. forduló
Old Trafford
2017. augusztus 13. 17:00

Manchester United 4-0 West Ham United

A Vörös Ördögök elkalapálták a Kalapácsosokat!
2-1 Real Madrid vs
Manchester United
2017. augusztus 08. 20:45
1-2 Sampdoria vs
Manchester United
2017. augusztus 02. 20:45
0-3 Valerenga vs
Manchester United
2017. július 30. 19:00
1-0 Barcelona vs
Manchester United
2017. július 27. 01:30
Sérültek, Eltiltottak
Szavazás

korábbi szavazásaink
Csak regisztrált tag szavazhat. Kérlek, lépj be, vagy regisztrálj!
Belépés  Főoldal Regisztráció Elfelejtett jelszó Ajánlom ismerősnek