Főoldal Hírek
Közös meccsnézés Helyszínek   |   Információk   |  
Szurkolói klub Utazás
Enciklopédia Szereplések   |   Gólok
Blog Fórum Fanatics TV PL Tippverseny
ManUtdFanatics hírek

Interjú Rizó Attilával és Takó Zolival

2016. december 01. 21:53

rovat: ManUtdFanatics.hu
Kint jártunk Rizó Attilánál Manchesterben és egy hetet töltöttünk el a városban, miközben megnéztük a Feyenoord elleni EL-meccset és a WHU elleni bajnokit. Kérdezz-felek formájában tartunk kis élménybeszámolót és osztjuk meg olvasóinkkal gondolatainkat.

Takó Zoli: Azt tudjuk, hogy Manchester városa és Anglia, illetve maga a Manchester United is igen sokszínű közösséget jelent mindegyik a maga volumenében. Mégis, hogy viszonyulnak a külföldiekhez a tősgyökeres United drukkerek általánosságban és a helyi pubokban?

 

 

Rizó Attila: Szerencsére befogadóak. Általánosságban véve is, de a helyi pubok sem arról szólnak, hogy angolokkal lenne csak tele. Könnyen lehet ismerkedni is, hiszen ugyanannak a csapatnak szurkolunk, a többség barátságos és gyakran érdeklődnek, hogy a világ melyik pontjáról érkeznek meccsre az emberek.

 

 

T.Z.: A szurkolás egyik alapeleme a szurkolói dal és különböző rigmusok. Nagyjából mennyire saccolnád azok számát, amik szinte kivétel nélkül elhangoznak a meccseken és melyek a legnépszerűbbek? 

 

 

R.A.: Így van, dalok nélkül nem lenne hangulat a stadionokban. Legalább 10-12 dal minden meccsen elhangzik, legalábbis a Stretford Enden. Idén a Zlatan dal a legnépszerűbb, de a Solskjaer, George Best, 20 Times, Calypso és Cantona dalok (főleg karácsony közeledtével) sem veszítettek népszerűségükből, illetve természetesen vannak a riválisokhoz irányuló nóták is.

 

 

 

 

T.Z.: Mondhatni az angol drukkerek még a mai napig is igen hírhedtek vérmérsékletüknek és agresszivitásuknak köszönhetően. Ezt illetően milyen tapasztalataid vannak meccsről meccsre járva hazai környezetben?

 

 

R.A.: Nem jellemző a huliganizmus, a balhézás; én legalábbis még nem tapasztaltam semmi ilyet az Old Trafford környékén. Természetesen amikor a City és a Liverpool jön, vannak összeszólalkozások stadionon kívül és belül is, de nagyjából ennyi.

 

 

T.Z.: Milyen gyakran találkozol magyar United szurkolókkal Manchesterben a meccsek idején, és mit üzennél azoknak, akiket csak a végső elhatározás választ el attól, hogy elkezdjenek gyűjtögetni, megszervezni útjukat az Old Traffordra? 

 

 

R.A.: Gyakran jönnek ismerősök, barátok a szezon során, így elég gyakran. De rajtuk kívül is szerintem másfél-két havonta összefutok pár magyar United drukkerrel, néha nagyobb társasággal is.

 

Az Old Traffordon szurkolni 75 ezer emberrel együtt egy felejthetetlen élmény, eredménytől függetlenül is. Ezért már önmagában megéri egy túra, de ezen kívül is egy nagyon jó hely Manchester. Számtalan hangulatos pub van, jobbnál jobb csapolt sörökkel, amiket otthon nem lehet kapni. Az éjszakai élet kifogástalan, rengeteg szórakozóhely van, aztán ott a focimúzeum (és még sok másik), szebbnél szebb parkok vannak, itt játszik az FC United of Manchester és a Salford City is (Giggsék csapata), az Old Trafford stadion túrája pedig kihagyhatatlan. Ha szerencsés az ember, még játékosokkal is összefuthat. Tehát nem csak egy 90 perces programot kell elképzelni, ha kijön egy fan Manchesterbe, egy egész nyaralást bele lehet sűríteni abba a pár napba. Meccsjegyet venni pedig nem bonyolultabb, mint pl. egy koncertjegyet.

 

 

 

 

T.Z.: A végére egy kis szakma. Ha azt mondjuk, nincs szerencsénk a pályán az utóbbi időben, még mérsékelten fogalmazunk. Mit gondolsz, milyen racionális okai lehetnek még a számtalan kihagyott helyzetnek a szerencse faktoron kívül?

 

 

R.A.: Érthetetlen, hogy az Európa-ligában és a Ligakupában négyesével lőjük itthon a gólokat, de a bajnokikon hasonló játékkal sorra 1 pontokat szerzünk. Nyilvánvalóan nagyon balszerencsések is vagyunk, de szerintem az is nagy gond, hogy Mourinhónak nincs egy stabil kezdője. Ibra 35 évesen rossz formában is minden meccsen játszik, Carrick alig-alig, pedig vele mindig nyerünk. A csatár mögötti hármas meg gyakorlatilag mindig változik. Nálam hosszútávon egy Martial - Mata - Mkhitaryan trió lenne a nyerő, elől meg Rashford (mert ő bizony nem szélső) vagy Ibra.

 

 

Rizó Attila: Egy teljes hetet töltöttél Manchesterben, ezalatt egy Európa-liga és egy Premier League meccsen is voltál. Érezni lehetett a hangulaton (akár stadionon kívül), hogy az egyik egy kupameccs volt, a másik pedig egy bajnoki?

 

 

Takó Zoli: Őszintén szólva ezt nehéz lenne megállapítani, mert míg a Feyenoord ellen a Bishop Blaize nevű pubban hangolódtunk és a Stretford Enden (kapu mögött) szurkoltunk, addig a West Ham elleni meccs napján a Sam Platt’s nevű hasonlóan népszerű pubban énekeltünk és sörözgettünk délután, hogy aztán a South Standen (oldalt), vagy ha úgy jobban tetszik, Sir Bobby Charlton Standen foglaljak helyet. Ami a pubokat illeti, egyszerűen fantasztikusan éreztem magam, mintha az ember a saját klónjaival együtt ünnepelné, hogy a világ legjobb csapatának szurkolója. Mint írtam a Feyenoord ellen a Stretford Enden voltam, ahol szerencsére nem nézik ki az embert, ha állva szurkol végig és a hangulat is sokkal jobb volt a szektorban, mert nagyon sokat énekeltünk, a South Standen viszont oldalról, a pályához igen közel néztem a meccset szinte testközelből figyelve a játékosokat, így ez is nagy élmény volt, de a szurkolás sokkal mérsékeltebb, mint a kapu mögötti lelátókon és alapvetően ülni kell végig. Ráadásul a West Ham szurkolók is a nyakamban voltak, így az óbégatásukat kellett hallgatnom szinte végig. Egyértelműen azoknak ajánlom a hosszanti lelátókat (Sir Bobby és Sir Alex Stand), akik visszafogottabban szeretik nézni a meccset, a hevesebb vérmérsékletűbbeknek viszont mindenképp a két kapu mögötti lelátó nyújt igazi szurkolói élményt. Csalódni azonban sehol se lehet.

 

 

 

 

R.A.: Pár mondatban kérlek, hogy foglald össze a meccsnapi programjaidat, hogy telt az a 2 nap, miket csináltál, milyen érzések kavarogtak benned.

 

 

T.Z.: Amikor reggel felkel az ember a meccs napján, úgy ébred, hogy ez lesz élete egyik legjobb napja, ami aztán úgy is telik, mert szinte lehetetlen elrontani bármit csinálsz is. Mondhatni alapszabály, hogy a meccs előtt – ki-ki döntse el mennyi idővel – bemegyünk egy jól bejáratott pubba, ahol hagyományszerűen összegyűlnek a United drukkerek, hogy ráhangolódjanak a soron következő meccsre. El lehet képzelni milyen fantasztikus érzés egy kis térben, legyen az fedett, vagy szabadtéri (a pub területén), olyan emberekkel együtt tölteni 1-2 órát, akik szívből szeretik azt a csapatot, aminek Te is szurkolsz és bár mindenki kezében megtalálható egy dobozos vagy egy pintes pohár sör, de egymással barátságosan, összetartóan, viszont torkaszakadtából üvölti a szurkolói dalokat. Az egész olyan, mintha az ember összejönne a többszáz fős rokonságával, akiket ez esetben kivétel nélkül a testvéreként kezel, vagy ahogy az előbb fogalmaztam, mintha az ember a saját képmásaival együtt töltene el időt elképesztően jó közérzetben, hangulatban, hogy aztán együtt induljon meg ’A meccsre’. Meseszerű az egész, egyszerűen ott kell lenni, hogy az ember megértse miről szól igazán a szurkolás.

 

 

R.A.: A legtöbb kilátogató magyar szurkoló csak egy hétvégére jön Manchesterbe. A meccsen kívül milyen programokat ajánlanál nekik?

 

 

T.Z.: Fentebb már leírtad milyen lehetőségek adottak a városban (vagyis minden és bármi…), de ha szorítja az embert az idő, én személy szerint a Piccadilly környékét javaslom körbejárni (többek közt a Foci Múzeummal), ami mondhatni “az egyik belvárosa” Manchesternek; a Trafford Centerbe ellátogatni (Európa 3. legnagyobb bevásárló központja, ha jól tudom, ami felér egy palotával); a Hadtörténeti Múzeumot megejteni, ami nagyon közel van az Old Traffordhoz és mint minden múzeum, ingyenes. Emellett pedig kihagyhatatlan a Stadiontúra és Múzeumlátogatás, valamint bemenni meccs előtt vagy a Bishop Blaize vagy a Sam Platt’s nevű pubba, vagy mindkettőbe (közel vannak a stadionhoz és meccsek előtt csak 1 font a belépő). Nem nagy dolog, de nekem az is nagy élmény volt, hogy egy szurkolótársammal a Feyenoord meccs előestéjén beültünk egy kisebb pubba - Unitedes relikviákkal a falakon -, ahol csupán pár helyi angol munkásember itta a sörét, beszélgettek, közben ment a Dortmund-Varsó BL-meccs a TV-n, én pedig úgy érezhettem magam, ha csak egy kis időre is, mintha a helyi közösség részese lennék.

 

 

 

 

R.A.: Hullámzóan teljesít a csapat, sajnos a bajnoki címért egyelőre nem vagyunk versenyben. A látottak alapján szerinted hogy viszonyul az Old Trafford közönsége Mourinhóhoz és a játékosokhoz? Meglepne, ha hamarosan fogyóban lenne a türelem és ismét új menedzsert követelne a United tábor?

 

 

T.Z.: Mivel rendszeresen nem vagyok ott a meccseken, messzemenő következtetést nem tudok levonni, de amíg ott voltam, mindenkit töretlenül buzdítottak a szurkolók, formától, előzetes eredményektől függetlenül. Biztos vagyok benn, hogy a Mourinhót és kulcsjátékosokat kritizáló szurkolók csak egy csekély kisebbséget jelentenek és az összetartás, optimista hozzáállás a jellemző inkább a fanok körében. Ettől függetlenül persze, ha továbbra is 5-ből 3 meccsen döntetlent játszunk, egyet megnyerünk, egyet pedig elveszítünk, akkor érthető okból az ember belátja, hogy valami nem működik. Én azonban nem tartok ettől és biztos vagyok benn, hogy egyre jobb és jobb, eredményesebb és eredményesebb lesz a csapat. Sokkal meggyőzőbb embernek tartom (látom) Mourinhót, mint Moyest és Van Gaalt, a kvalitásait pedig senki sem kérdőjelezheti meg a sikereit tudva. A legfontosabb dolog amire szüksége van a csapatnak, Mourinhónak és a játékosoknak, a buzdítás és a pozitív energia. A kemény munkát ők elvégzik, efelől senkinek ne legyen kétsége, nekünk az a dolgunk, hogy mindig bízzunk bennünk és mellettük álljunk vagy így, vagy úgy.

 

 

R.A.: Tavaly ősszel a Liverpool váltott edzőt, idén nyáron a Uniteden kívül a Chelsea és a City is. Egyelőre mindegyiküknek jobban megy a szekere, mint nekünk, annak ellenére, hogy egyedül Mourinho rendelkezik PL tapasztalattal. Szerinted rossz döntést hozott a vezetőség, vagy csak több idő kell a portugálnak?

 

 

T.Z.: Nem vagyok szakember, így nem akarok okoskodni és mellébeszélésnek is tűnhet, de Mourinho egy olyan csapatot vett át Van Gaaltól, aminek mind a holland, mind Moyes alatt megcsorbult a presztízse és a játékosok önbizalma valamelyest. Továbbá újabb világsztár kulcsjátékosok érkeztek és új formációt is próbál adaptálni a portugál. Ezek bizonyos szemszögből mind hendikepet jelentenek, jelenthetnek, amiken dolgozni kell, összegyúrni őket és érni, kiforrni hagyni. Lehet ellenérveket felhozni és a riválisokkal példálózni, de az én meglátásom szerint csupán idő kell és ez a csapat ilyen ambíciókkal, amivel a klubunk rendelkezik, újra ott lesz Európa legjobb 5 csapata közt. Ha olyan emberek alkotnák kizárólag a szurkolói bázist, akik már 2 hónap után repülőgép-bérlésre, meg „Mourinho out” feliratú ponyvákra gyűjtögeti a pénzét és hasonlóan pesszimista, negatív emberek dolgoznának a klub vezetésében, Sir Alex Fergusonnak nem lett volna hosszabb a karrierje Manchesterben, mint mondjuk Moyesnak, vagy Van Gaalnak és a United most lehet, hogy valahol a Stoke City szintjén lenne. Nem hiába hangoztatta a kezdetektől Mourinho, hogy a szakmai célkitűzések mellett az elsődleges célok egyike, hogy visszahozza a csapatba és gyökerestül beleverje a győztes mentalitást és a gyilkos ösztönöket. Ezek így együtt nem mennek egyik hónapról a másikra. Mourinho egy folyamatot kezdett el, aminek még mindig csak az elején járunk. Türelem, megértés, kitartás, optimizmus és buzdítás. Többek közt ezekre van most szükség. Nyilván, nagyon nehéz egy olyan klub szurkolóitól türelmet elvárni, ami zsákszám nyerte zsinórban a trófeákat 2 évtizeden keresztül, de az igazi szurkoló higgye el, hogy lesz ez jobb is; a nehéz időkben pedig amíg a játékosok és a szakmai stáb azért dolgozik, hogy előbbre lépjünk, maradjon a csapat mellett és támogassa azt.

 

 

 

 

Általunk készített pár videó:

https://www.youtube.com/watch?v=lH61NRm-6II

https://www.youtube.com/watch?v=dEiL6dtBgDc

https://www.youtube.com/watch?v=PLjfAD7bcjk

 

 

Csatlakozz szurkolói klubunkhoz és utazz ki Te is Manchesterbe, hogy az Old Traffordon szurkolhasd végig a Vörös Ördögök meccsét! Segítségért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén.Takó Zoltán     

Tarts velünk Manchesterbe és nézz meg élőben egy hazai meccset!
Részletes információk a közös utazásokról itt.

Csatlakozz a Fanatikusokhoz, légy Te is szurkolói klubunk tagja!
A szurkolói klubba történő belépésről és a lehetőségekről bővebben itt olvashatsz.

Szólj hozzá a Manutdfanatics fórumában!
Csatlakozz a Manutdfanatics.hu-hoz a Facebook-on!
Kövesd a Manutdfanatics.hu-t a Twitter-en!

Megosztás:
Megosztom a Twitteren! Megosztom Facebook-onHozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások:
frissítés
1
frissítés
1
Kapcsolódó hírek
Manutdfanatics.hu

2017. május 12. 20:50

címke: Manutdfanatics.hu

Közös meccsnézés a Jégkertben

2016. december 31. 18:21

címke: Manutdfanatics.hu

Boldog új évet kívánunk!

2016. december 31. 11:00

címke: Manutdfanatics.hu

Figyelem! Felvétel indul!

2016. december 23. 21:14

címke: Manutdfanatics.hu

Visszatérnek az állóhelyek az Old Traffordra?

Címkék
A hangadó, Adnan Januzaj, Akadémiai csapat, Ander Herrera, Andreas Pereira, Angol válogatott, Anthony Martial, Antonio Valencia, Arsenal, Ashley Young, Aston Villa, Átigazolási Center, Átigazolások, Axel Tuanzebe, Bajnokok Ligája, Bastian Schweinsteiger, Bournemouth, Bryan Robson, Cameron Borthwick-Jackson, Cardiff City, Chelsea, Chris Smalling, Crystal Palace, Daley Blind, David De Gea, David Gill, David Moyes, Ed Woodward, Edzöi stáb, Egykori játékosok, Érdekességek, Eric Bailly, Európa-liga, Everton, FA-kupa, FC United of Manchester, Felkészülési túra 2015, Felkészülési túra 2016, Felkészülési túra 2017, Fulham, Gary Neville, Glazer, Guillermo Varela, Henrikh Mkhitaryan, Híres magyar Vörös Ördögök, Hónap játékosa, Hónap legjobbja szavazás, Hónap Ördöge, Hull City, James Wilson, Játékosértékelés, Jesse Lingard, Joel Pereira, Jose Mourinho, Juan Mata, Kölcsönlesen, Közös meccsnézések, Leicester City , Ligakupa, Liverpool, Louis van Gaal, Luke Shaw, Manchester City, Manchester United, Manutdfanatics.hu, Marcos Rojo, Marcus Rashford, Marouane Fellaini, Matteo Darmian, Memphis Depay, Michael Carrick, Morgan Schneiderlin, Nemanja Matic, Newcastle, Norwich City, Paul Pogba, Paul Scholes, Pénzügyek, Phil Jones, Phil Neville, Pletykák, átigazolások, Premier League, Romelu Lukaku, Ryan Giggs, Sergio Romero, Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton, Sir Matt Busby, Southampton, Stoke City, Sunderland, Swansea City, Szurkoló szemmel, Szurkolói klub, Taktikai mágnestábla, Tartalék csapat, Timothy Fosu-Mensah, Tottenham, Utazás, Válogatottak, Victor Lindelöf, Visszhang, Watford, Wayne Rooney, West Brom, West Ham, Zlatan Ibrahimovic,
Facebook
Tabellák

Premier League 2017/18

  Csapat M GK P
 
1. Manchester United 2 +8 6
2. Huddersfield Town 2 +4 6
3. West Bromwich Albion 2 +2 6
4. Watford 2 +2 4
5. Manchester City 2 +2 4
6. Liverpool 2 +1 4
7. Southampton 2 +1 4
8. Everton 2 +1 4
9. Leicester City 2 +1 3
10. Tottenham Hotspur 2 +1 3
11. Arsenal 2 0 3
12. Chelsea 2 0 3
13. Burnley 2 0 3
14. Stoke City 2 0 3
15. Swansea City 2 -4 1
16. Newcastle United 2 -3 0
17. Bournemouth 2 -3 0
 
18. Crystal Palace 2 -4 0
19. Brighton and Hove Albion 2 -4 0
20. West Ham United 2 -5 0
Meccs Center
Manchester United vs
Leicester City
H Premier League 3. forduló
Old Trafford
2017. augusztus 26. 18:30
beharangozó hamarosan...
I Stoke City vs
Manchester United
2017. szeptember 09. 18:30
H Manchester United vs
Everton
2017. szeptember 17. 17:00
I Southampton vs
Manchester United
2017. szeptember 23. 16:00
H Manchester United vs
Crystal Palace
2017. szeptember 30. 16:00
Swansea City vs
Manchester United
0-4 Premier League 2. forduló
Liberty Stadium
2017. augusztus 19. 13:30

Swansea City 0-4 Manchester United

Nehezen indult, nagyon nehezen folytatódott, de könnyű vége lett a Hattyúk elleni összecsapásnak.
4-0 Manchester United vs
West Ham United
2017. augusztus 13. 17:00
2-1 Real Madrid vs
Manchester United
2017. augusztus 08. 20:45
1-2 Sampdoria vs
Manchester United
2017. augusztus 02. 20:45
0-3 Valerenga vs
Manchester United
2017. július 30. 19:00
Sérültek, Eltiltottak
Szavazás

korábbi szavazásaink
Csak regisztrált tag szavazhat. Kérlek, lépj be, vagy regisztrálj!
Belépés  Főoldal Regisztráció Elfelejtett jelszó Ajánlom ismerősnek