Főoldal Hírek
Közös meccsnézés Helyszínek   |   Információk   |  
Szurkolói klub Utazás
Enciklopédia Szereplések   |   Gólok
Blog Fórum Fanatics TV PL Tippverseny
ManUtdFanatics Blog

Újjáépítés - honnan és hová tartva?

mobilbalazs

2017. május 31. 15:28Sokan sajnálkozva tekintenek vissza a szezonra, és José menesztését is követelik. Igen,  a United megváltozott Ferguson távozása óta, pedig a bajok korábban jöttek, és mára akármennyire nehéz sokszor észrevenni de sokat fejlődött a klub, épülőben vagyunk, jó alappal nagy potenciállal - de még sokat kell fejlődni. Hogy miért lehet ezt mondani, és honnantól kezdődik az újjáépítés?Az újjáépítéshez vissza kell menni, még SAF idejére. Sokan nosztalgiáznak, milyen jó is volt akkoriban, más játék, más mentalitás. Pedig az utolsó 2 szezonban már érződött, vagy valami nincs rendben. A 2011/12-es szezonban 8 pontos előnnyel buktuk el a bajnokságot. Az utolsó szezonban pedig igen sok idegtépő meccset játszottunk. Igen, az "üljünk rá a vezetésre" akkor is jelen volt. Ráadásul, nem tudom hányan emlékeznek, de akkoriban is ment a vita, hogy " meg kell újulni a játékban, mert a szélsős beadogatós játék már ódivatú". Igen, ez volt. Ráadásul sokan kérdezték, és emlegették, hogy "miért nem klasszisokat veszünk"? És beigazolódott, nézzük is csak az igazolásokat!

 

Ha megnézzük, csak az utolsó 2 szezonban, akkor elmondhatjuk, hogy akiket igazoltunk, azok közül csak kevesen váltották be ténylegesen a hozzájuk fűzott reményeket. RvP bevált, De Gea bevált, Jones bevált, talán, ha nem lenne ilyen sérülékeny. Young szélsőként messze nem váltotta be a reményeket, szélsővédőként ugyanakkor hasznosabb lett, de erről később. A többiek? Kagawa karrierjét maga a Boss intézte el, ugyanis RvP érkezésével szélső lett, ami sehogy se ment a japánnak. Büttner és Powell szépen mutatkoztak be. De nagy karriert egyikük se futott be. A holland Evra mellett nem tudott betörni, az Angol sérülékenysége kettétörte a karrierjét. Henriquez szintén nagy tehetségként jött.  De csak jött. De mivel kevés pénzekért igazoltunk, ezért a balul sült igazolások nem tűntek bukásnak. Igazi klasszis igazolások viszont csak RvP és De Gea személyében voltak. Ez kevés volt!

 

Viszont az utolsó szezonban mégis bajnokok lettünk. De ne felejtsük el, hogy szerencsénk is volt, ugyanis a többi top csapat igazán szélsőséges volt, ezt több kommentátor is megjegyezte, míg mi egy állandóságot, stabil képet hoztunk. Ez szép és jó, de eljött SAF búcsúzása. És ami eddig gyűlt, hogy a komolyabb klasszis igazolások elmaradása, középszerű játékosok, akiket csak SAF emelt ki, valamint a kiöregedő keret, és egy méretes lyuk a középpályán mind a felszínre jött Moyes alatt. Moyes, be kell látni, de lehetetlen helyzetbe került. Újjá kell építeni a csapatot (ahogy mindenki tudta, és amit mindenki várt) miközben a játékot is meg kellett reformálni, és mellé hozni a "MU szintet". Egy volt Everton edzőtől ilyet elvárni, mi? Ugyanakkor megkapta a bizalmat, pláne, mert maga a Mester nevezte ki. (Érdekesség, de utólag kiderült, nem Ő volt a No1. a posztra.). A hibák mellett ráadásul jött még pár, mint az finoman szólva elbaltázott nyári átigazolási piac, ahol menni akartunk klasszisokért, végül viszont csak az utolsó nap érkezett Fellaini. Se Kroos, se Thiago, nem ide jött. Így maradt a lyuk középen, ehhez jött Moyes középcsapatra ráillő "csak ne kapjunk ki" taktikája, és teljesen úton voltunk a pokolba. Csak rossz értelembe vett pokolba. Ráadásul Moyes felfogásával is probléma volt, ugyanis mintha azt tervezte volna, hogy a 6 év, 6 év lesz. Elfelejtette, hogy manapság nincs ennyi idő építkezni, gyorsan kellenek az eredmények, ráadásul egy Unitednél elvárások az eredmények. Ami pozitívum volt, hogy rábírta a már akkor lelassult, és megkopott Rooneyt, hogy maradjon, valamint leigazolta Matát, így végülis hozott egy új impulzust, egy klasszis irányítót, de már késő volt. Mikor Moyest menesztették elértünk a pokol legaljára. A szezon végére leamortizálódott minden. Önbizalom, és egység helyett mentálisan szétesett a csapat. Az Old Trafford átjáró ház lett. Ezt tetézte, hogy sorra vonultak vissza és távoztak a Legendák, gyakorlatilag majdnem a teljes védelem (Rio, Vidic, Evra).

 

Louis Van Gaal jött, a rutinos róka. Iszonyat kemény feladattal nézett szembe: a romokban álló keretet újjáépíteni, önbizalmat adni.  És neki is látott. Amit Moyes nem mert (hogy saját képére formálja a csapatot) azt Ő bizony megcsinálta. Elődjével ellentétben sorra jöttek az igazolások, sok igencsak hasznos játékost Ő hozott ide (Herrera, Shaw, Rojo, Romero, Martial) mellé hozott pár a klub erősségét fitogtató igazolást is (Di Maria, Falcao) akik hatalmas bukták lettek, valamint felfedezte Rashfordot. Ráadásul eladott sok játékost is, köztük a nem túl nagy közönség kedvenc  Cleverleyt, Andersont és Evanst. Elkezdte a sokat kritizált Valenciát és Youngot új szerepkörbe játszani. Elkezdett teljesülni 2 dolog: a keret elkezdett megújulni, és klasszis igazolások jöttek.  Az Old Trafford hangulata ráadásul ismét  kezdett visszatérni, hisz míg Moyes alatt boldog-boldogtalan bárki jöhetett a 3 pontokért, addig Van Gaal alatt csak igen kevés csapat távozott 3 ponttal, a rangadókat is hozogatta a csapat. Regnálása alatt oda-vissza vertük kétszer is a Poolt a bajnokságba, megszakította a City kellemetlen szériáját velünk szemben, és látszott egy elképzelés. Viszont mégse volt minden kerek, mert hiába az igazolások, a sok-sok fontmillió, de a játék rossz volt. Van Gaal elsősorban a labdatartós-sok passzos játékot játszatta, ami unalmas volt, és bár a védelem és De Gea szépen hozta a kötelezőt, addig a támadó sor sokszor maradt impotens. Köszönhetően annak is, hogy Rooney formája egyre esett, de a kapitányt érezhetően nem akarta bántani. Így hiába alakult és indult el, az újjáépítés és megújulás nem jött be teljesen. Második szezonjában végre elkezdte megoldani a középpályás gondokat, de a kevés gól és unalmas játék megpecsételte sorsát, így 2 szezon után távozott. Ugyanakkor elődjétől eltérően felemelt fejjel távozhatott, hisz megnyerte az FA Kupát, így 3 év után újra lett komoly trófeája a csapatnak.

 

És elérkeztünk mostanra. Jött José, a nagy Special One. Feladata hasonló volt, mint elődjének: újjáépíteni, de eredményekkel, kell a Bajnokok Ligája indulás. Ehhez mérten pedig klasszis igazolások is jöttek (A Bundesliga legjobbja, a svéd Legenda, a világ egyik legnagyobb tehetsége, és a viszonylag ismeretlen, de bomba szezont futó Bailly). A keret kezdett összeállni. Végre a középpályás átjáróház is eltűnt. Ráadásul meglépte azt, amit 2 elődje sem mert: kitette Rooneyt a kezdőből. Megtalálta a kezdőjét, de elszámolta magát, és mintha elfelejtette volna, hogy 14-15 emberrel nem lehet 1 szezont, 60+ meccset végigtolni. A játék képe a szezon első felében sokszor brilliáns volt,  de sokszor igen eredménytelenül. Bár a csapat beállított egy szép klubrekordot, hisz 25 meccses veretlenségi szériát futott, de sokat ront az összképen, hogy rengeteg döntetlent értek el.  Viszont felvetődött, hogy az Európa Liga hozható. Ez, a sok sérülés és az eredménykényszer pedig hozta: a csapat eredménycentrikus, tipikus Josés lett, viszont ennek látható eredménye lett: Februárban elhódította a klub 2010 után a Liga kupát, az FA-ben a negyeddöntőig menetelt, az Európa Ligát pedig megnyerte. Így José sikeres szezont zárt. 3 trófea (CS, Ligakupa, EL) és biztos BL indulás. Bár sokan kritizálják, a futball ölő játékot, de be kell látni, José ehhez ért, viszont képes bármikor mutatni, hogy miért Special One (lásd a Chelsea és az Ajax elleni meccset)

 

És itt vagyunk, eltelt a szezon. Ősszel BL csoportkör, nem mellesleg Augusztusban UEFA Szuperkupa vár ránk. Ez pedig kiváló erőfelmérő lesz, mit kezdünk a BL győztes ellen. Tény, a játékunk képe, az eredménycentrikusság miatt rettenetes, és nézhetetlen volt sokszor, de az eredmények az edzőt igazolják. Ráadásul most tényleg úgy állunk, hogy 4-5 igazolás, és kész teljesen a csapat. Az alap jó, ez megvan. A nyáron akár végére érhet végre a keret teljes felújítása, és az újjáépítés.  Carrick pótlása, a támadó szekció felerősítése és a védelem tovább stabilizálása a fő prioritás. Ha ez meglesz, akkor a bajnoki címért is mehetünk, és mennünk kell!

 

GGMU a 2017/18-as szezonban is!

Megosztás:
Megosztom IWIW-en Megosztom a Twitteren! Megosztom Facebook-onHozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások:
frissítés
frissítés
Meccs Center
Swansea City vs
Manchester United
I Premier League 2. forduló
Liberty Stadium
2017. augusztus 19. 13:30
beharangozó hamarosan...
H Manchester United vs
Leicester City
2017. augusztus 26. 18:30
Manchester United vs
West Ham United
4-0 Premier League 1. forduló
Old Trafford
2017. augusztus 13. 17:00

Manchester United 4-0 West Ham United

A Vörös Ördögök elkalapálták a Kalapácsosokat!
2-1 Real Madrid vs
Manchester United
2017. augusztus 08. 20:45
1-2 Sampdoria vs
Manchester United
2017. augusztus 02. 20:45
0-3 Valerenga vs
Manchester United
2017. július 30. 19:00
1-0 Barcelona vs
Manchester United
2017. július 27. 01:30
Sérültek, Eltiltottak
Szavazás

korábbi szavazásaink
Csak regisztrált tag szavazhat. Kérlek, lépj be, vagy regisztrálj!
Blog ajánló

Újjáépítés - honnan és hová tartva?

mobilbalazs

2017. május 31. 15:28

Sokan sajnálkozva tekintenek vissza a szezonra, és José menesztését is követelik. Igen,  a United megváltozott Ferguson távozása óta, pedig a bajok korábban jöttek, és mára akármennyire nehéz sokszor észrevenni de sokat fejlődött a klub, épülőben vagyunk, jó alappal nagy potenciállal - de még sokat kell fejlődni. Hogy miért lehet ezt mondani, és honnantól kezdődik az újjáépítés?

Hol van az igazi Manchester United?

Luis Nani 17

2017. május 09. 00:32

2013. május 8. Pontosan 4 éve visszavounult a legnagyobb. Aki miatt nagyon sokan szeretett csapatunk szerelmesei lettek. Én is. Minden meccset tűkön ülve vártam, órákkal előtte izgultam. Akárki volt az ellenfél természetesen győzelmet vártam, hatalmas küzdést és azt a támadó játékot amit mindig mutattunk. Hatalmas volt az elkeseredettség, ha nem nyertünk. Döntetlennél is. Most megváltozott a helyzet. A meccseket még mindig ugyanúgy várom, de már nem érzem azt, hogy lehengerlő játékkal kiütjük a kiscsapatokat vagy megnyerjük a rangadókat. Van visszaút vagy elindultunk a lejtőn?

Játékoskeret

Luis Nani 17

2017. január 31. 21:16

Előző, múltheti blogomban leírtam a véleményem konkrétan a csapatról. A játékrendszerről, Mourinhórol, 1-2 játékost kiemelve. Most megpróbálom egytől-egyig a csapat játékosairól a saját véleményem kifejteni. Természetesen lesz biztos olyan, amiben nem értetek majd velem egyet és kiváncsi vagyok, hogy ti hogyan gondoljátok.  
Belépés  Főoldal Regisztráció Elfelejtett jelszó Ajánlom ismerősnek