Főoldal Hírek
Közös meccsnézés Helyszínek   |   Információk   |  
Szurkolói klub Utazás
Enciklopédia Szereplések   |   Gólok
Blog Fórum Fanatics TV PL Tippverseny
ManUtdFanatics Blog

Vissza a csúcsra?

aVa

2016. május 22. 12:41Az alábbi blogbejegyzésben az angol és európai focielitbe való visszakapaszkodásunk feltételeiről elmélkednék. Min kellene változtatni, milyen célokat tűzhetünk ki magunk elé? Mennyi időbe telhet, amíg az Old Trafford újra az Álmok Színháza lesz?
Az elmúlt három évet azt hiszem, nem nagyon kell ecsetelni. Mind Moyesszal, mind van Gaal-lal alulteljesítettük az elvárásokat, és a csapatnak az is problémát okozott, hogy Bajnokok Ligáját érő helyezést érjen el. Véleményem szerint a probléma inkább a fejekben, mint a játékosállományban keresendő. Az elmúlt három évben a Manchester United megpróbált felnőni a Ferguson-éra hagyományaihoz. És bármennyire is nehéz ezt kimondani, szerintem ezzel követi el a legnagyobb hibát. Ferguson távozása után egy olyan edző érkezett, akinek a kezei között a csapat nem tudta megtartani korábbi mentalitását. Az elmúlt két évben pedig egyetlen egy dolog történt: ezek az útjukat vesztett játékosok egy mondatot ismételgettek: "A Manchester Unitednek minden kupasorozatot meg kellene nyernie." Ez a mondat hazugság. A régi csapat a régi edzővel képes volt erre, ám most be kell látni, hogy a jelenlegieknek ez a cél túl nagy falat! Nem reménytelen, egy-két éven belül újra eljöhet egy ilyen korszak, de ahhoz először építkezni kell! A Manchester United történelme elképesztő nyomásként nehezedik a játékosokra. Hogyha ez alól a nyomás alól fel tudnának szabadulni, elindulhatnák a sikerek útján. Lássuk, hogy képzelem ezt a gyakorlatban: hogy alakuljon a 2016/17-es szezon?

A menedzser személye:
Nem tartozom Luis van Gaal utálói közé, de úgy gondolom, ideje, hogy távozzon. Sikerült megnyernie az FA-kupát, ami szép teljesítmény számára és a csapatnak is, ám ez nem menti fel őt. A - jól kiépített - védelmi struktúra elé egy sokkal offenzívabb középpályára és támadósorra van szükség, ami az eddig látottak alapján nem várható el a holland trénertől. Ki érkezzen hát?
José Mourinho. Ez a vélemény sem meglepetés. Jelen pillanatban Mourinho a legjobb szabadúszó edző, rengeteg trófeát nyert, remek stratéga, és épp rendkívül sikeréhes, hisz a Chelseanél idén kudarcot vallott. Sokan attól tartanak, hogy ő szétbombázná a United történelmét. Van erre esély, de úgy gondolom, hogy ez jól sülne el. A Unitednek most pont arra van szüksége, hogy ne a múltjából, hanem a jelenéből próbáljon meg megélni. Milyen játékot várnék a jövő évi csapattól?

A felállás
A 4 - 5 - 1 különböző variációival nincsen semmi gond. Szerintem idén a túl defenzív 4 - 2 - 3 - 1 helyett többször kellett volna alkalmazni a 4 - 1 - 4 - 1-et, és a következő szezonban is ezt várnám el. Az idei játékunkkal kapcsolatban egy fő problémát véltem felfedezni: ez a szélsők helyezkedése. Van Gaal vonalszélsőket játszatott, ezzel próbálta széthúzni a pályát, hogy lehessen gyors és hosszú passzokkal operálni. Ez a játékmód szerint igen sokszor kudarcot vallott. A szélsőink túl kint, és a kaputól túlságosan messze kapták meg a labdát, így nem csoda, hogy sokszor csak befelé vagy hátrafelé tudtak passzolni. Igen, a legtöbb gólunkat a szélekről szereztük, ám ezek a helyzetek csak akkor alakultak ki, amikor a vonalszélsők szélső támadókká avanzsáltak, és közelebb kerültek a kapukhoz. És pontosan erre lenne szükség a jobb támadójáték érdekében. Érdekesség Memphis Depay helyzete: meggyőződésem, hogy neki azért nem ment a játék, mert vonalszélsőként számolt vele az edző. Azt kellett játszania, ami mondjuk Ashley Youngtól elvárható, noha Depay támadó. Ha ő is sokkal közelebb kapna labdákat, élhetne a ssebességével, újra rendkívül veszélyes lehetne.
Mi kell ahhoz, hogy a szélsőink inkább támadók legyenek? A jobb- és balhátvédek, de főként a középpályások támogatása. Amennyiben a két irányító középpályás nagyobb területet mozogna be, és jobban kihúzódna a szélekre, a szélsőink közelíthetnének a tizenhatoshoz, és lőn: támadófoci.

Igazolások:
Ennek a megvalósításához persze kell pár igazolás, ám jóval kevesebb, mint az elmúlt években. Úgy gondolom, hogy középső védőre nincs szükségünk. A védelem elég jól teljesített ebben a szezonban. Látható volt, hogy Smalling és Blind az utóbbi meccseken egyre rosszabb teljesítményt nyújtott, ennek két oka van: a rotáció hiánya és a nagy nyomás. Az elsőt nem kell magyarázni, a másodikat viszont igen: ebben az évben túl sok minden múlt a védekezésünkön. Annyira gyenge volt a támadójátékunk, hogy a "védőinkkel és a kapusunkkal kellett megnyernünk a meccseket". Ha sikerülne egy erősebb középpályát összerakni, és támadóbb focit játszani, a védők terheltsége is csökkenhetne. Így kevésbé fáradnának el, és kevesebb sérülést szenvednének el.
Kiegészítésként jegyzem meg, hogy szerintem Blindet a középpályán kellene játszatni. Minden mozdulatán látszik, hogy nem igazi védő. Viszont így, hogy Carrick távozik a csapattól, átvehetné a helyét a szűrő pozíciójában. Gyors, energikus, jól szerel (hisz védőként szereplpet két évig), valamint remek labdái és meglátásai vannak. Jól tudná mozgatni a csapatot hátulról.
Viszont mindenképp szükségünk van egy jó irányítóra. Egy olyan támadó-középpályásra, aki Rooney mellett dinamikusan tudná irányítani a csapatot, és segíteni tudná a széleket. Ilyen típusú játékos volt Di María, aki sajnos elhagyta a csapatot. Jelenleg hasonló típusú - és megszerezhető - játékos Payet, esetleg Mané. Nem azt mondom, hogy őket kellene elhoznunk, de erre a típusra van szükség.
Illetve kellene egy jó befejező. Rashford fantasztikusan játszik, de nagyon fiatal, és nem agyonterhelhető, emellett felszabadultabban játszana, ha nem rajta múlna a manchesteri támadójáték. Kit tartok alkalmas csatárnak? Romelu Lukakut. Az Everton nem végzett valami jó helyen, de Lukaku így is 20 gól körül telejsített idén. Remek játékos, gyors, erős, szerintem könnyen meg lehetne szerezni.

Lássunk tehát egy illuzionált felállást:
                        De Gea
Valencia   Smalling   Rojo   Shaw
                         Blind
Martial     Rooney    Payet   Memphis
                       Lukaku
Szerintem ez a csapat igen erős lehetne. Martial a jobb szélen is remekül játszana, felpezsdítené az ottani pepecselést, Memphis pedig, ha egy Payet-szerű játékos segítené, sokkal offenzívebb lehetne. Mata kimaradásával sajnos számolni kell: Ha Mourinho érkezne, nem hiszem, hogy a csapatban maradna.

Célok:
Végül pedig lássuk, milyen célokkal vághatnánk neki a következő szezonnak.

Community Shield
Bármennyire is lényegtelen ez a trófea, úgy gondolom, mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük. Ez lenne az első tétmeccse a csapatnak az új edzővel, ráadásul a tavalyi év bajnokát verhetnénk meg, ami óriási löketet adna a szezon előtt.
 

Premier League
Itt jön az első meglepetés: a bajnokságban szerintem egyetlen reális cél tűzhető ki a csapat számára, ez pedig a Bajnokok Ligáját érő helyezés kiharcolása. Szerintem ha ezt sulykolnák a játékosokban, és nem a bajnoki cím elhódítása feletti kényszer uralkodna rajtuk, felszabadultabban tudnának játszani. Aminek még az is lehet a következménye, hogy nagyon magasan végzünk a tabellán. A képességek megvannak hozzá.
 

Ligakupa
A második meglepetés: nagyon fontosnak tartom a Ligakupa elhódítását. Ennek a csapatnak az az egyik legnagyobb hiányossága, hogy fejben gyenge, nem koncentrál és nem akar eléggé. Ezeket a képességeket pedig egy kupasorozatban  lehet a legjobban fejleszteni. Miért pont a Ligakupában? Mert ez a szezon első felében van, és még friss játékosokkal lehetne nekivágni, és mert felkészülhetnék alatta az Európa Liga kihívásaira. Tehát Ligakupa-győzelem kell, amit a legerősebb csapatunkkal kellene elnyerni.

FA-kupa
A harmadik meglepetés: az FA-kupát jövőre nem tekinteném elérendő célnak. A szezon második felében van ez a sorozat, ekkor már fáradnak a játékosok, a bajnokságban éleződik a harc, ráadásul a FA-kupa párhuzamosan halad az Európa Liga kiesős szakaszával, amire nekünk koncentrálnunk kellene. Az FA-kupát tehát jövőre átengedném a B-csapatnak: a fiataloknak és azoknak a játékosoknak, akiket valószínűleg mellőzni fognak jövőre (Herrera, Schweinsteiger, Fellaini, Lingard, Rashford, Varela, Romero...). Ne felejtsük, hogy ezek a játékosok még mindig nagyon jók, és ők is meg tudnák nyerni ezt a kupát. Szóval az FA-kupában én hagynám játszani a "B-csapatot", akik valószínűleg égni fognak a bizonyítási vágytól. Így még az is lehetséges lenne, hogy véletlenül megnyerjük.

És végül az Európa Liga
Nagyon sok szurkoló - és valószínűleg sok játékos is - lekicsinylően beszél erről a sorozatról. Ám én úgy gondolom, a jövő évünk legnagyobb és szinte egyetlen célja az Európa Liga megynyerése kell, hogy legyen. Nem azért, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába. Azért a bajnokságban játszunk. Azért kell megnyerni, hogy jogunk legyen ott lenni a BL-ben. Ha harmadikként végeznénk, de kiesnénk az EL-ből, úgy érezném, nem érdemeljük meg, hogy a BL-ben induljunk. Milyen jogon akarunk a BL-ben játszani, Európa legjobb csapatai ellen küzdeni, ha a "másodrangú" nagycsapatokkal sem bírunk? Tehát az Európa Liga lenne a jövő szezon legfontosabb célja.

Összegzésként: Community Shield, Ligakupa, Európa Liga, és ha szerencsénk van, összejön újra a FA-kupa. Biztos vannak, akik azt gondolják, ilyen célokkal nekiindulni a szezonnak nem a Unitedhez méltó. Válaszként mondom: de, ez méltó! Méltó megnyerni három kupát egy évben. Nem méltó az, ha nem ismerjük fel a saját gyengeségeinket, és továbbra is csak loholunk a címek után. Attól még, hogy kevesebb vagy kisebb céljaink vannak, az elérésükhöz ugyanúgy bajnoki mentalitásra van szükség. Nem azt mondom tehát, hogy újabb év menjen el az építkezésre. Azt mondom, hogy a jövő évben építkezés közben kezdjünk el haladni, szép lassan, de biztosan.

Amennyiben ezt a játékot meg tudnánk valósítani, ezeket a célokat el tudnánk érni, megtennénk az első lépéseket a nagyság felé. Szerintem ha a vázoltak szerint le tudnánk hozni a jövő szezont, akkor két év múlva már reálisan harcba szállhatnánk a bajnokságért. Ismétlem, szerintem a Manchester United legnagyobb baja jelen pillanatban az, hogy nem tud felnőni az árnyékához. Ha kisebb célokat tűznénk ki, fokozatosan próbálnánk építkezni és haladni, 2-3 éven belül ismét "nagycsapat" lehetnénk.
Köszönöm azoknak, akik voltak elég türelmesek, hogy végigolvassák ezt a blogot, kérlek benneteket, nyugodtan fejtsétek ki a véleményeteket komment formájában.

Megosztás:
Megosztom IWIW-en Megosztom a Twitteren! Megosztom Facebook-onHozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások:
frissítés
1
frissítés
1
Meccs Center
Swansea City vs
Manchester United
I Premier League 2. forduló
Liberty Stadium
2017. augusztus 19. 13:30
beharangozó hamarosan...
H Manchester United vs
Leicester City
2017. augusztus 26. 18:30
Manchester United vs
West Ham United
4-0 Premier League 1. forduló
Old Trafford
2017. augusztus 13. 17:00

Manchester United 4-0 West Ham United

A Vörös Ördögök elkalapálták a Kalapácsosokat!
2-1 Real Madrid vs
Manchester United
2017. augusztus 08. 20:45
1-2 Sampdoria vs
Manchester United
2017. augusztus 02. 20:45
0-3 Valerenga vs
Manchester United
2017. július 30. 19:00
1-0 Barcelona vs
Manchester United
2017. július 27. 01:30
Sérültek, Eltiltottak
Szavazás

korábbi szavazásaink
Csak regisztrált tag szavazhat. Kérlek, lépj be, vagy regisztrálj!
Blog ajánló

Újjáépítés - honnan és hová tartva?

mobilbalazs

2017. május 31. 15:28

Sokan sajnálkozva tekintenek vissza a szezonra, és José menesztését is követelik. Igen,  a United megváltozott Ferguson távozása óta, pedig a bajok korábban jöttek, és mára akármennyire nehéz sokszor észrevenni de sokat fejlődött a klub, épülőben vagyunk, jó alappal nagy potenciállal - de még sokat kell fejlődni. Hogy miért lehet ezt mondani, és honnantól kezdődik az újjáépítés?

Hol van az igazi Manchester United?

Luis Nani 17

2017. május 09. 00:32

2013. május 8. Pontosan 4 éve visszavounult a legnagyobb. Aki miatt nagyon sokan szeretett csapatunk szerelmesei lettek. Én is. Minden meccset tűkön ülve vártam, órákkal előtte izgultam. Akárki volt az ellenfél természetesen győzelmet vártam, hatalmas küzdést és azt a támadó játékot amit mindig mutattunk. Hatalmas volt az elkeseredettség, ha nem nyertünk. Döntetlennél is. Most megváltozott a helyzet. A meccseket még mindig ugyanúgy várom, de már nem érzem azt, hogy lehengerlő játékkal kiütjük a kiscsapatokat vagy megnyerjük a rangadókat. Van visszaút vagy elindultunk a lejtőn?

Játékoskeret

Luis Nani 17

2017. január 31. 21:16

Előző, múltheti blogomban leírtam a véleményem konkrétan a csapatról. A játékrendszerről, Mourinhórol, 1-2 játékost kiemelve. Most megpróbálom egytől-egyig a csapat játékosairól a saját véleményem kifejteni. Természetesen lesz biztos olyan, amiben nem értetek majd velem egyet és kiváncsi vagyok, hogy ti hogyan gondoljátok.  
Belépés  Főoldal Regisztráció Elfelejtett jelszó Ajánlom ismerősnek